Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU ICT2/1/1/14 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU ICT2/1/1/14 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník"— Transkript prezentace:

1

2 EU ICT2/1/1/14 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník
Téma: Postavičky ze střapců-samostatná práce, rukodělná činnost Průřezová témata: enviromentální výchova, mediální výchova, osobnostní a sociální výchova Mezipředmětové vztahy: český jazyk – čtení, rozvoj čtenářské gramotnosti

3 POSTAVIČKY ZE STŘAPCŮ Práce s materiálem

4 Pomůcky: různobarevná klubíčka pletací příze nůžky karton
jehlu s velkým uchem

5 Postup: 1. Z kartonu si vystřihneme destičku tak vysokou, jak chceme mít vysokou postavičku. TIPY pro ulehčení práce: uprostřed horní hrany vystřihneme oblouček – příze se nám nebude rozjíždět po destičce, ale bude pěkně uspořádaná v jednom místě. Abychom nemuseli podvlékat přízi, kterou svážeme střapec, pod návinem, připravíme si ji už teď. Navlékneme delší kus příze do jehly s velkým uchem a u horní hrany kartonu destičku jednoduše v rozích prošijeme.

6 2. Začneme navíjet přízi na karton, nemusíme příliš pevně utahovat
2. Začneme navíjet přízi na karton, nemusíme příliš pevně utahovat. Jak silný si uděláme návin, tak pak bude vypadat postavička – bude štíhlá vysoká nebo naopak malá s bohatou sukýnkou a větší hlavičkou.

7 3. Vytáhneme pomocný provázek z dírek a pevně jím stáhneme návin příze u horního okraje kartonu. Zavážeme na několik uzlíků. V tomto místě bude mít postavička temeno. Pokud na svázání použijeme přízi stejné barvy, můžeme pak pomocný provázek schovat do figurky, nebo ho lze ponechat a využít na zavěšení

8 4. U spodní hrany kartonu pak můžeme návin opatrně rozstříhnout
4. U spodní hrany kartonu pak můžeme návin opatrně rozstříhnout. Vznikne nám základ střapce, ze kterého vytvoříme postavičku.

9 5. Teď vytvoříme hlavičku. Můžeme několika různými způsoby
5. Teď vytvoříme hlavičku. Můžeme několika různými způsoby. Kdo to zvládne, může si střapec srovnat do dlaně a druhou rukou pevně několikrát omotat střapec v místě budoucího krku. Nebo si můžeme předem připravit liščí smyčku, urovnat si střapec na podložce, přidržet si ho rukou, nasadit smyčku na střapec a utáhnout. Nejjednodušší je v této fázi požádat kamaráda, rodiče, nebo paní učitelku o pomoc. Jeden člověk bude pevně držet a druhý vázat a opět několikrát zauzlíkuje.

10 6. U spodní hrany kartonu pak můžeme návin opatrně rozstříhnout
6. U spodní hrany kartonu pak můžeme návin opatrně rozstříhnout. Vznikne nám základ střapce, ze kterého vytvoříme postavičku.

11 7. Pak si střapec pozorně prohlédneme a vybereme si vhodné místo, kde bude mít hlavička obličej a kde by se nám líbily ruce. Oddělíme pramínky, které budou ruce představovat a na koncích je svážeme.

12 8. Dalším kouskem příze postavičku převážeme v pase, stejně, jako jsme uzlíkovali krk a ruce.

13 9. A pak už zbývá jen vzít nůžky a pěkně postavičku začistit, aby vypadala úhledně

14 10. Z našeho motání a vázání vznikla takováto panenka

15 11. Když budeme mít základní střapec delší a návin bohatší, můžeme třeba postavičce vytvořit nohy, nebo kdo by chtěl opravdu krásnou panenku, může zaplést prameny do copanů a teprve potom je sváže jako ruce a nohy.

16 Naše výrobky:

17 Naše výrobky:

18 Naše výrobky:


Stáhnout ppt "EU ICT2/1/1/14 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google