Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Socotra Es un pequeño archipiélago de 4 islas e islotes en el Océano Indico frente a las costas del Cuerno de Africa,que pertenecen a la República del.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Socotra Es un pequeño archipiélago de 4 islas e islotes en el Océano Indico frente a las costas del Cuerno de Africa,que pertenecen a la República del."— Transkript prezentace:

1

2 Socotra Es un pequeño archipiélago de 4 islas e islotes en el Océano Indico frente a las costas del Cuerno de Africa,que pertenecen a la República del Yemen.

3 Ostrov Socotra se nachází jiho-východně od Jemenu, poblíž východního pobřeží Somálska. Po staletí byl naprosto izolován a dodnes místní obyvatelé (asi 40 000) žijí tak trochu pravěkým způsobem života. Jsou to zčásti afro- arabové, hovoří místním, prastarým jazykem z rodiny Semitských, který nemá písmo a nikde jinde na světě není znám. Sokotřané se zdraví tak, že se dotýkají navzájem nosy, někdy, při obzvláště srdečném pozdravu se ještě nosem dotýkají stisknutých pravic. Podle jednoho zdroje byli Sokotřané před konverzí na islám původními stoupenci Asyrské východní církve, téměř zapomenuté sekty ranných Mezopotámských křesťanů. Jedinou jejich skromnou obživou je rybolov (u pobřeží), lov divokých koz (ve vnitrozemí) a sběr bylinek, plodů a pryskyřic ze stromů myrhovníků a Dračích stromů. Neznají zemědělství, chov dobytka, obchod. Jejich strava je jen vařené rybí nebo kozí maso doplněné plody datlových palem. Jakákoliv práce, mimo sběr a lov, je údajně proti jejich tradicím. První obchody a jídelny vznikly na ostrově až s příchodem Jemenců. Sokotřané si staví kamenné domky, které na pobřeží tvoří malebné rybářské vesnice a ve vnitrozemí, kde nelze postavit příbytek, bydlí v jeskyních. Žijí zcela prostým způsobem života a možná proto jsou velmi mírumilovní, přátelští a bezelstní. Když přijde do vesnice cizinec, seběhne se veškeré obyvatelstvo k jeho přivítání, nebo jen prostému zírání. Pozorování kolemjdoucích a "lelkování" je zjevně jejich hlavním, denním zaměstnáním.

4 Es una de las islas de orígen continental,más aisladas del mundo.

5 El largo aislamiento geológico del archipiélago y el intenso calor y falta de agua se han combinado para dar lugar a una interesante flora endémica que es muy vulnerable a los cambios; al menos un tercio de las 800 plantas que se encuentran en Socotra son endémicas. Los botánicos sitúan a la flora de Socotra entre las diez que más peligro de desaparición corren en el mundo.

6 Bájný pták Fénix opouštěl své ohnivé hnízdo jednou za 500 let, aby oblétl lidská obydlí, kde svými žhavými perutěmi obdarovával obyvatelstvo životodárným ohněm. I stalo se, že lidé přestávali ve Fénixe a jeho ohnivou moc věřit. Král lidu vypravil se k moudrému starci, který mu pravil, že kouzelná jiskra z Fénixovy ohnivé síly, sídlí v neznámém poddaném. Král zvěstoval mudrcovo poselství svému lidu a vida, jak člověk jeden k druhému úcty nabyl s vírou, že jiskra Fénixova ukrývá se v něm. Toto království záhy neznalo již zla a člověk člověku stal se pravým bratrem. Něco však králi zamlčeno zůstalo. Jiskra ohně velkého Fénixe není zakleta v jednom poddaném, nýbrž každý z nás ji v srdci svém nese. Je na nás budeme-li hledati tuto sílu v bližních našich neb v nás samých". "Bájný pták Fénix opouštěl své ohnivé hnízdo jednou za 500 let, aby oblétl lidská obydlí, kde svými žhavými perutěmi obdarovával obyvatelstvo životodárným ohněm. I stalo se, že lidé přestávali ve Fénixe a jeho ohnivou moc věřit. Král lidu vypravil se k moudrému starci, který mu pravil, že kouzelná jiskra z Fénixovy ohnivé síly, sídlí v neznámém poddaném. Král zvěstoval mudrcovo poselství svému lidu a vida, jak člověk jeden k druhému úcty nabyl s vírou, že jiskra Fénixova ukrývá se v něm. Toto království záhy neznalo již zla a člověk člověku stal se pravým bratrem. Něco však králi zamlčeno zůstalo. Jiskra ohně velkého Fénixe není zakleta v jednom poddaném, nýbrž každý z nás ji v srdci svém nese. Je na nás budeme-li hledati tuto sílu v bližních našich neb v nás samých". Dle legendy byla ohnivým hnízdem Fénixe právě Socotra. Socotra je dnes díky své prehistorické fauně a flóře klasifikována jako pokladnice světového přírodního bohatství. Souostroví Sokotra (Socotra, Soqotra, Suqotra, Soqotora) je obestřeno mýty a legendami.

7 Una de las plantas más extrañas de Socotra es el Dracaena cinnabari, un árbol de extraña apariencia con forma de paraguas. Su savia, de color rojo, era buscada en la antigüedad para ser usada como medicina o tinte.Dracaena cinnabari

8 Tento strom (viz také předchozí snímek), jako většina flóry a fauny ostrova, ještě není dokonale prozkoumán, k jeho vzniku se však váže tato legenda. "Bylo, nebylo, v každém případě velmi dávno se na ostrově utkali v boji slon a drak (drakem mohl být bájný pták Fénix?). Během zápasu se drakovi podařilo vysát slonovi většinu krve a ten, v poslední bojové křeči srazil draka k zemi a rozdrtil jej. Jejich společná krev potřísnila půdu, ze které vzápětí vyrostl strom Dračí krve." Nutno dodat, že Jemenci nazývají tento strom "Krev bratrská“ Dalšími druhy stromů jsou tzv. lahvovníky a okurkovníky, spolu s myrhovníky a kadidelníky. Vzhledem k tropickým teplotám a velkým zásobám podzemní vody si tyto stromy vytvořily ve svém kmeni svérázný zásobník, jakýsi sud s vodou, na jehož vrcholku se zelená ta či jiná botanická specialita (např. Pouštní růže).

9

10

11 Vzhledem k tropickým teplotám a velkým zásobám podzemní vody si tyto stromy vytvořily ve svém kmeni svérázný zásobník, jakýsi sud s vodou, na jehož vrcholku se zelená ta či jiná botanická specialita

12

13 En las islas se habla un idioma semítico propio, el soqotri, que está relacionado con otros idiomas de la península Arábiga como el Mahri y el Dhofari o Jibali. semíticosoqotripenínsula ArábigaMahri

14

15

16

17

18 la diversidad marina es muy grande, y se caracteriza por la presencia de especies originarias de las regiones biológicas próximas, el Océano Índico occidental y el Mar Rojo.Océano ÍndicoMar Rojo

19

20 A moře? Když si doma napustíme vanu, není tak čistá a průzračná jako Sokoterské moře. Jsou tu pláže se sněhobílým, korálovým, pískem, který na jedné straně stoupá až k vrcholům hor a na druhé straně tvoří, až sto metrů dlouhé dno moře. Pláže Socotry jsou domovem všudypřítomných krabů, kteří si zde hloubí své nory a vyhrabaný písek tvoří tyto malebné mini pyramidy.

21 Pláže Socotry jsou domovem všudypřítomných krabů...

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37 zdroj českého textu : http://www.ye.cz/view.php?cisloclanku=2005070401http://www.ye.cz/view.php?cisloclanku=2005070401 toto není český překlad, ale vyhledala jsem si na netu informace, které jsem použila pro doplnění této úžasné prezentace původní text jsem ponechala v původní podobě 25. 2. 2010 editace a doplnění českého textu JS www.jkk.estranky.czwww.jkk.estranky.cz


Stáhnout ppt "Socotra Es un pequeño archipiélago de 4 islas e islotes en el Océano Indico frente a las costas del Cuerno de Africa,que pertenecen a la República del."

Podobné prezentace


Reklamy Google