Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kmen: Asmet Vypracoval: Tomáš K..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kmen: Asmet Vypracoval: Tomáš K.."— Transkript prezentace:

1 Kmen: Asmet Vypracoval: Tomáš K.

2 Základní údaje Oblast: Nová Guinea Počet lidí: cca 65000
Asmati jsou kmenem Papuánců Známí se stali jako lovci lebek a kanibalismu Dlouhou dobu žili v izolaci Hlavní dopravní prostředek: kánoe

3 Způsob života Lidé národu asmat jsou lovci a sběrači.
Loví divoká prasata, kasuáry a provozují rybolov. Sběrači zpracovávají dužinu ságové palmy. Prales jim poskytuje více jídla než jim může poskytnout vláda. Někteří se živí prodejem dřeva dřevařským společnostem. Pomalu si zvykají na oblečení a používání kovových nástrojů

4 Náboženství Věří, že úmrtí člověka (kromě dětí a starců) je způsobeno magickou nebo fyzickou silou. Proto požadují pomstu pro tyto úmrtí. Ctí své předky, kteří jsou vyřezáni na kánoích, štítech a totemech. Až do 20. století bylo zkouškou dospělosti získání hlavy nepřítele a poskytnutí jeho těla k jídlu celé vesnici. Mnoho se jich hlásí ke křesťanství.

5 Historie Do roku 1950, kdy se objevili první běloši mezi sebou kmeny vedly časté války. Kanibalismus byl běžnou součástí jejich života. Jsou to také lovci lebek. Dodnes jsou rodiny pyšné na své trofeje. V roce 1958 zde působila katolická misie. V 90. letech bylo zapsáno v indonéských školách mnoho Asmatů. Jejich populace stále roste, hlavně díky zdravotní péči.

6 Obydlí Domy jsou postavené v ohbí řek, kvůli snadnějšímu odhalení nepřátelského útoku. Obydlí stojí na dvou a více metrů vysokých pilířích – ochrana před denními záplavami řek. V horách žijí na ve stromových domech, které jsou až 25m nad zemí. Stromová sídliště jsou chráněna strážnými věžemi, které jsou na 30m stromech Ve vesnicích žije od 35 do 2000 obyvatel.

7 Fotogalerie

8 Zdroje informací http://www.horizont.bk.cz/index/expedice/asmat.htm


Stáhnout ppt "Kmen: Asmet Vypracoval: Tomáš K.."

Podobné prezentace


Reklamy Google