Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Jedinou přirozenou družicí Země je Měsíc.
Na obrázku je snímek Měsíce ze Země. Střední vzdálenost Měsíce od Země je km. Měsíc je po Slunci druhé nejjasnější těleso na obloze. Nemá vlastní zdroj záření, ale odráží záření sluneční.

3 Pro povrch Měsíce jsou typické krátery.
Ty největší mají více než 200 km v průměru. Některé můžeme pozorovat hvězdářským dalekohledem. Měsíční kráter Deadalus

4 Víte, že Měsíc drží primát mezi vesmírnými tělesy
Víte, že Měsíc drží primát mezi vesmírnými tělesy? Je jediný, na který stanul člověk. Lidé poprvé přistáli na Měsíci 20. července 1969. Prvním mužem kráčejícím po měsíčním povrchu byl Neil Armstrong, velitel americké mise Apollo 11. Neil Armstrong sestupuje po žebříku na boku lunárního modulu na povrch Měsíce. Následujícím krokem se Armstrong stal prvním člověkem stojícím na povrchu Měsíce. Při tom pronesl slavnou větu: Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo. Posledním člověkem, který stál na Měsíci, byl Eugene Cernan, který v rámci mise Apollo 17 kráčel po Měsíci v prosinci 1972.

5 Měsíc se otáčí kolem své osy a obíhá Zemi proti směru hodinových ručiček. Jeden oběh vykoná za
27 dní a 8 hodin. V průběhu oběhu můžeme sledovat měsíční fáze. Když Měsíc vidíme jako svítící kruh, tak tuto fázi Měsíce nazýváme úplněk. Může nastat situace, kdy Měsíc na obloze neuvidíme. Této situaci říkáme, že měsíc je v Novu. 3 4 2 1. 3. 5. 8. 5 1 Měsíc v Novu. Měsíc má tvar písmene D, dorůstá. Měsíc je v úplňku. Měsíc má tvar písmene C, couvá. 8 6 7 Pokud jste byli u moře, tak jste mohli zpozorovat příliv a odliv. Je to důsledek působení Měsíce a Slunce na Zemi.

6 Dvakrát až třikrát do roka můžeme pozorovat zatmění Měsíce
Dvakrát až třikrát do roka můžeme pozorovat zatmění Měsíce. Tento astronomický jev nastává při úplňku, kdy se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce. Úplné zatmění Měsíce Slunce Země Částečné zatmění Měsíce

7 Kontrolní otázky k ověřování znalostí na téma Měsíc.
Na interaktivní tabuli bude znění otázek a žáci na ně budou na přiložený papír odpovídat.

8 1. Jak se nazývá přirozená družice Země?
2. Jaká je vzdálenost Měsíce od Země? A) km, B) km, C) km. 3. Proč Měsíc svítí? 4. Jaký povrch má Měsíc? 5. Zapiš rok, ve kterém lidé přistáli na Měsíci. Je to rok 1968, 1969, 1970? 6. Byl to ruský, nebo americký kosmonaut, který první kráčel po měsíčním povrchu? 7. Zapiš slavnou větu, kterou při tom pronesl. a) Je to velký krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo. b) Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo. 8. Jakým směrem se otáčí Měsíc kolem své osy? 9. Jak dlouho trvá jeden oběh Měsíce kolem Země? Zapiš správnou odpověď! a) 26 dní 8 hodin b) 27 dní 8 hodin c) 28 dní 10. Nakresli Měsíc v Novu! 11. Nakresli tvar Měsíce, když dorůstá! 12. Nakresli tvar Měsíce v úplňku! 13. Nakresli tvar Měsíce, když couvá! 14. Co je důsledkem působení Měsíce a Slunce na Zemi? 15. Za jakých podmínek nastává zatmění Měsíce?

9 Zdroje obrázků: Luc Viatour, Der Vollmond, fotografiert in Hamois (Belgien), own work 7. října 2006, [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons3.0 Unported na www: < > NASA (photo by Apollo 11) – The Project Apollo Archive, photo AS see also Deadalus, en:Image: Moon-craters.jpg [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na www: < > NASA, výstup astronauta na Měsíc z Apolla 11, Akamai.com/18355/qt.nasa-global/apollo40/Buzz_Descends_Comparison.mov, 20. července 1969 [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na www: < > Autorem obrázků fází Měsíce a zatmění Měsíce je Zdeněk Hanzelín.


Stáhnout ppt "Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google