Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká."— Transkript prezentace:

1 Měsíc

2 Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká Luna. Měsíc je od země daleko 384 403 km. Jeho symbolem je Srpek.

3 Svítí nebo ne? Zdá se, že svítí sám od sebe, ale nesvítí. Nesvítí vlastním světlem, pouze světlo odráží a to světlo sluneční. Postavení planet Slunce – Měsíc – Země nov Postavení planet Slunce – Země – Měsíc úplněk

4 Jak Měsíc ovlivňuje život na Zemi? Příliv a odliv Způsobuje ho gravitační síla Měsíce Je 6x menší než gravitační síla Země Příliv a odliv se střídá po 6 hodinách a to kvůli otáčení Měsíce Část Země blíže Měsíci má příliv a vzdálenější má odliv

5 Fáze Měsíce Proč nevidíme druhou stranu měsíce? Protože Měsíc a Země se otáčí kolem jednoho bodu.

6 Historie Měsíce Lidé si ho začali všímat od počátku věků. Je symbolem noci, inspirací pro romantické písně a ve středověku přitáhl zájem vědců. Lidé mu přisuzovali různé významy Mýtus – když je úplněk, tak se z vybraných lidí stávajíá vlkodlaci. Možná se to říká, protože při úplňku je slyšet vytí psů ze všech stran.

7 Průzkum Měsíce První předmět na Měsíci Sovětská sonda Luna 2 4.9.1959 První člověk na Měsíci Neil Armstrong – americký kosmonaut přistál na Měsíci dne 20.7.1969 na palubě vesmírné lodi Apollo 11 První Čech ve vesmíru Vladimír Remek – let 2.3.- 10.3.1978 na palubě kosmické lodi Sojuz 28 Neil Armstrong

8 Zajímavosti Skoro všechny planety mají Měsíce Některé planety mají víc než 1 Měsíc,např. Jupiter má Měsíce i 4. Dřív si vědci mysleli že Měsíc je zevnitř zcela vychladlý,ale experimenty na teplo prokázali že hlubší Měsíční vrstvy musejí být rozžhavené.

9 Dotazy

10 Konec


Stáhnout ppt "Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká."

Podobné prezentace


Reklamy Google