Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Barva světla, šíření světla a stín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Barva světla, šíření světla a stín"— Transkript prezentace:

1 Barva světla, šíření světla a stín
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.17_barva_svetla_sireni_svetla_a_stin Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Barva světla, šíření světla a stín Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu.

2 Barva světla: Bílé světlo v sobě obsahuje celou škálu barev (od fialové přes modrou, zelenou, žlutou, oranžovou až k červené). Tato barevná paleta se nazývá – SVĚTELNÉ SPEKTRUM. Každá barva se na skleněném hranolu různě láme.

3 Základní barvy spektra a jim odpovídající vlnové délky:

4 Bílé světlo – označujeme ho jako SLOŽENÉ SVĚTLO
Při smíchání všech základních barev vzniká výsledná barva BÍLÁ.

5 DUHA: Rozklad bílého slunečního světla na drobných kapénkách vody, které jsou ve vzduchu. Vzniká v důsledku dvojího lomu světelného paprsku. (vzniká v horkých letních dnech)

6 Duha, světelné spektrum duhy:

7 Míchání barev:

8 Co je to světelný paprsek?
úzký svazek světla šíří se přímočaře šíření světla z bodového zdroje

9 Využití světla: v mnoha přístrojích (LCD obrazovkách, DVD přehrávačích, mobilech atd.) s jeho pomocí se svařuje i řeže, nebo třeba operuje, světlo se využívá v mnoha oblastech (komunikace, zdravotnictví, výrobní technologie…) pomocí světla pozorují lidé i vzdálená vesmírná tělesa, která vyzařují, odráží nebo jsou jiným způsobem ovlivněna světlem, atd.

10 Stín, polostín, plný stín:
Za překážkou, která brání průchodu světla, vzniká STÍN. Za překážkou, která je osvětlena více světelnými zdroji, vzniká plný stín, případně polostín, podle vzájemné polohy světelných zdrojů a překážky.

11 Stín

12 Fáze měsíce: Nov-Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou.
Vzhled Měsíce, jak ho vidíme na obloze, souvisí s jeho osvětlením a zastíněním. Nov-Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. První čtvrť-Měsíc dorůstá, má tvar písmene D. Úplněk-Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. Poslední čtvrť-po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se, že couvá.

13 Fáze Měsíce:

14 Otázky a úkoly: Vyjmenujte všechny základní barvy slunečního (světelného) spektra:
azurová červená modrá oranžová fialová žlutá zelená

15 Odpovězte na otázku: Proč vzniká často v létě po bouřce duha?
kapka-duha

16 Vyberte správnou odpověď: Je bílé světlo složené, nebo jednoduché?

17 Co to znamená, že těleso má černou barvu?
Správná odpověď: Těleso má černou barvu, pokud pohlcuje všechny spektrální barvy.

18 Jak dlouho trvá měsíční cyklus
Jak dlouho trvá měsíční cyklus? (Za jak dlouho se vystřídají všechny fáze Měsíce?) Vyberte správné číslo: 28 dní 21 dní 24 dní

19 Jak se nazývá fáze Měsíce, jestliže vidíme Měsíc jako plný osvětlený kruh? Vyberte správný název:
čtvrť úplněk nov

20 Odpovězte na otázku: Co vzniká ze překážkou, která brání průchodu světla?
STÍN

21 Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 7. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN Tesař J., Jáchim F., Fyzika 3 pro ZŠ, Světelné jevy, mechanické vlastnosti látek, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 galerie office [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ]

22 Metodika prezentace: Prezentace slouží k naučení nového učiva.
Žák se naučí, co způsobuje různou barvu jednotlivých těles, jaká je podstata barvy světla. Žák se dozví, jak vzniká duha, že bílé světlo je složeno ze všech spektrálních barev a lze ho na ně také rozložit. Žák zná výslednou barvu při smíchání základních barev. Žák se naučí charakterizovat světelný paprsek. Žák popíše, co vzniká za překážkou při šíření světla. Vysvětlení Měsíčních fází. Žák odpovídá na závěrečné otázky, které jsou připraveny k zopakování naučeného učiva.


Stáhnout ppt "Barva světla, šíření světla a stín"

Podobné prezentace


Reklamy Google