Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_231 Ročník: 7. Sada: Fyzika Druh: Prezentace Autor: Mgr. Květoslava Latoňová Název: Stín a polostín Anotace: Prezentace slouží k výkladu učiva – Stín a polostín. Žákům jsou objasněny základní pojmy. Získané poznatky uplatní i v astronomii na fázích Měsíce a zatmění Měsíce a Slunce. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Stín a polostín

3 polostín = prostor, kam pronikne pouze část paprsků
stín = prostor za tělesem z neprůsvitného materiálu, do kterého nepronikne žádný světelný paprsek polostín = prostor, kam pronikne pouze část paprsků obr. 1

4 hra stínů a polostínů obr. 2

5 fáze Měsíce 1 ... nov 3 ... dorůstá 5 ... úplněk 7 ... couvá obr. 3

6 zatmění Měsíce dá se s velkou přesností vypočítat
Slunce, Země, Měsíc jsou přesně v jedné přímce Země vrhá stín na Měsíc může nastat, je-li Měsíc v úplňku obr. 5

7 zatmění Slunce rozlišujeme úplné (velmi vzácné) a částečné
Slunce, Měsíc, Země jsou v jedné přímce Měsíc zastiňuje Slunce může nastat, je-li Měsíc v novu obr. 7 Francie obr. 6

8 otázky: Co je to stín? Vymodeluj situaci, kdy vznikne stín.
Co je to polostín? Může předmět vrhat více stínů? Za jakých podmínek? Vyjmenuj a zakresli fáze Měsíce. Čím jsou dány? Vysvětli, kdy dochází k zatmění Měsíce. Vysvětli, kdy dochází k zatmění Slunce. Zjisti, kdy nastane nejbližší zatmění Měsíce a kdy Slunce.

9 zdroje: obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. 3. základní škola CHEB [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 2: BARRAKI. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 3: FRANK, Horst. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 4: FRANK, Horst. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 5: BILBOQ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 6: USER:FASTFISSION. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 7: LUC VIATOUR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google