Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu"— Transkript prezentace:

1 Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Slunce (!! nedívej se přímo – mohlo by dojít k poškození zraku) hvězdy Měsíc planety (jen ty nejbližší)

2 Slunce Co už znáš: je zdrojem tepla a světla (základní podmínky života na Zemi) je zdrojem energie pro život na Zemi

3 Slunce Co nového: je to hvězda (naše nejbližší)
je to obrovská koule plná žhavých plynů zahřívá a osvětluje okolní tělesa (včetně Země)

4 Slunce

5 Víte, že? Vzdálenosti ve vesmíru jsou tak obrovské, že je vědci měří na světelné roky (vzdálenost, kterou urazí světlo za 1 rok). Slunce je od naší Země vzdáleno asi 150 milionů km = 8 světelných minut. Tj. za tuto dobu k nám doletí světelný paprsek. Další nejbližší hvězda, Proxima Centauri, je od nás vzdálena 4 světelné roky. Na Slunci probíhají neustále jaderné reakce. Teplota Slunce na povrchu je přibližně ˚C, uvnitř 15 milionů ˚C. Slunce je asi 100krát větší než Země.

6 Hvězdy Jsou obrovitá kulovitá tělesa vyzařující velké množství světla a tepla. Jsou od nás nesmírně daleko (zdají se být menší). Tvoří galaxie – naše galaxie se jmenuje Mléčná dráha. Seskupení hvězd do určitých obrazců označujeme jako souhvězdí.

7 Mléčná dráha

8 Víte, že? Souhvězdí jsou pojmenována podle zvířat, věcí, lidských a božských hrdinů. Nejznámějšími souhvězdími jsou Velký vůz a Malý vůz, které pozorujeme za jasné noci po celý rok. Velký vůz je součástí souhvězdí Velká Medvědice. Malý vůz patří do souhvězdí Malý medvěd a jeho součástí je Polárka (někdy též označována jako Severka).

9 Velký vůz Malý vůz

10 Malý vůz Velký vůz

11 Měsíc Přirozená družice Země – tj, těleso, které se pohybuje po oběžné dráze kolem Země. Je to chladné těleso. Měsíční světlo, které vidíme, je jen odražené sluneční světlo. Kolem Země oběhne za 29 a půl dne – za tuto dobu se také otočí 1krát kolem své osy.

12 Víte, že? Obíhá kolem Země ve vzdálenosti 384 000 km.
Teplota ve dne vystupuje až nad 100 ˚C, v noci až na - 150 ˚C. Nemá žádnou atmosféru. Den na Měsíci trvá 14 pozemských dní, noc je stejně dlouhá. Na povrchu jsou: moře (tmavé plochy ztuhlé lávy, které lidé považovali za vodní plochy), pevniny (světlé a hornaté) a krátery (kruhové útvary vzniklé dopadem meteoritů).

13 Měsíc Během kalendářního měsíce vidíme různě osvětlené části Měsíce.
Když má kulovitý tvar, říkáme, že je v úplňku (Slunce osvětluje celou jeho plochu). Další dny se osvětlená plocha zmenšuje (Měsíc „couvá“), až se téměř ztratí („nov“). Poté se osvětlená část zase zvětšuje (Měsíc „dorůstá“) až k úplňku. Těmto změnám tvaru a velikosti říkáme: fáze Měsíce.

14 úplněk nov nov

15 Měsíc První lidé, kteří vystoupili na povrch Měsíce, byli američtí kosmonauti Neil Armstrong a Edwin Aldrin. Stalo se tomu v roce 1969 a jejich kosmická loď se jmenovala Apollo 11.

16 Víte, že? Výzkum vesmíru začal v roce 1957 vypuštěním první umělé družice Sputnik 1 (sovětská). V roce 1961 vyletěl do vesmíru první člověk – sovětský kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin.

17 ZDROJE Slunce s přírodou - Slunce se Zemí - Slunce - Mléčná dráha - Malý vůz - Velký vůz - Malý a velký vůz - Fáze Měsíce - Apollo Gagarin -


Stáhnout ppt "Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu"

Podobné prezentace


Reklamy Google