Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve."— Transkript prezentace:

1 HVEZDY v

2 HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve hvězdách. Hvězdu lze z fyzikálního hlediska popsat jako rozžhavenou plynnou kouli Nejbližší hvězdou Zemi je Slunce. V naší galaxii je dalších zhruba 100 miliard hvězd, ale v celém vesmíru je jich mnohonásobně více (vědci udávají okolo 30 triliard). 30 triliard).

3 CHARAKTERISTIKA HVĚZD žhavé koule ionizovaých plynů žhavé koule ionizovaých plynů tvořeny z vodíku, hélia a s příměsí dalších prvků tvořeny z vodíku, hélia a s příměsí dalších prvků kulovitý tvar kulovitý tvar velká hmotnost a gravitace velká hmotnost a gravitace vysoká teplota projevující se barvou světla (40 000°C až 10 000°C, ale v jádru až několik milionů °C) vysoká teplota projevující se barvou světla (40 000°C až 10 000°C, ale v jádru až několik milionů °C)

4 VZNIK HVĚZD Mezihvězdný oblak se vlastní gravitací začne smršťovat do malého objektu – globule, ze které se stává hustější objekt - prahvězda. Tlak vzniklý v jádru prahvězdy je tak velký, že se začne vodík přeměňovat na hélium. Při této přeměně vzniká energie, která se projevuje jako světlo, které vidíme na obloze.

5 ZÁNIK HVĚZD Hvězdy s malou hmotností (Slunce): Hvězdy s malou hmotností (Slunce): - když dojde helium, jádro zkolabuje a vnější vrstvy se oddělí (bílý trpaslík) Hvězdy střední hmotnosti (8x těžší než Slunce): - když se spálí helium, začne spalovat stále těžší kovy a jádro se změní v železné. Rovnováha je narušena a hmota se začne propadat do jádra, odkud je vystřelována ven. Tomuto jevu se říká supernova. Hvězdy s velkou hmotností: -vzniká černá díra http://www.youtube.com/watch?v=0J8srN24pSQ&feature=player_embedded

6 SOUHVĚZDÍ Souhvězdí je oblast na obloze s přesně vymezenými hranicemi. 88 souhvězdí největším souhvězdím je Hydra Velký vůz není souhvězdí (je to skupina hvězd patřící souhvězdí Velké medvědice), oficiální český název je Malý medvěd můžeme se podle nich orientovat

7 HVĚZDY Pulsar: - rotující neutronová hvězda, která vyzařuje elektromagnetické záření. Magnetar: - je neutronová hvězda s extrémně silným magnetickým polem. Kdyby magnetar vybuchl nějakých deset světelných let od Země, nejspíš by zničil ozonovou vrstvu v atmosféře a to by znamenalo konec života na Zemi…

8 HISTORIE Černé díry: -První představy o černých dírách vznikly již v 18.století. Myšlenku černé díry poprvé vyslovil geolog John Michell v roce 1783. Nazýval ji temná hvězda. Pojem černá díra byl zaveden až v roce 1967 na konferenci o pulsarech v New Yorku (John Archibald Wheeler).

9 ŽIVOT NA HVĚZDÁCH? -není možný Důvody: velká gravitace velmi vysoké teploty elektromagnetické záření pouze vodík a helium (není voda)

10 ČERNÁ DÍRAKRABÍ MLHOVINA ČERNÁ DÍRAHVĚZDY Z VESMÍRU

11 DĚKUJEME ZA POZORNOST ;) Krejčířová, Pospíšilová, Sládečková 2012


Stáhnout ppt "HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve."

Podobné prezentace


Reklamy Google