Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,"— Transkript prezentace:

1

2 Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi.

3 Vznik a stáří vesmíru Jedním ze zásadních kosmologických objevů učiněných ve 20. století bylo pozorování expanze vesmíru. Extrapolace tohoto pozorování do minulosti vede k závěru, že vesmír vznikl před konečně dlouhou dobou, a nedlouho po svém vzniku byl malý a horký. To je základem uznávané teorie Velkého třesku.

4 Dosud není jasné, zda má vesmír konečnou nebo nekonečnou velikost a objem. Nicméně veškerý pozorovatelný vesmír. Současná vzdálenost k pozorovatelného vesmíru se odhaduje na 78 miliard světelných let (7,4 × 1023 km).

5 Počet galaxií, hvězd a planet Počet galaxií se podle pozorování odhaduje na 120 miliard. Samozřejmě se musí počítat s tím, že i pozorovatelný vesmír se denně zvětšuje o pro nás lidi obrovské vzdálenosti. Ale vzhledem k vesmíru je téměř nulová.

6 Pravděpodobně má dnes vesmír nesrovnatelně více galaxií, než my vidíme pomocí teleskopů. Bude tím pádem také mnohem více prosvětlený. Přesto vše světlo nedokáže stíhat rozpínatelnost vesmíru. Tudíž světlo letící směrem k nám je zároveň unášeno expanzí vesmíru. Proto je prakticky nemožné vidět „konec vesmíru“. Počet všech hvězd je už těžké spočítat. V každé galaxii jsou stovky až tisíce miliard hvězd. Naše galaxie, zvaná Mléčná dráha, jich má přibližně 300 miliard ±100 miliard.

7 Zajímavosti Vesmíru

8 Supernova Termín supernova se vztahuje typům hvězdných explozí, kterými vznikají extrémně jasné objekty složené z plazmatu. K tomuto konci vedou dvě možné cesty: buďto se jedná o masívní hvězdu, která ve svém jádře vyčerpala zásoby paliva a začala se hroutit pod silou své gravitace, nebo o bílého trpaslíka.

9 V obou případech výsledná exploze supernovy rozmetá obrovskou silou většinu hmotu hvězdy. Exploze vytváří rázovou vlnu, která se šíří do okolního prostoru, interaguje se zbytky supernovy a mezihvězdnou hmotou.

10 Černá díra Černá díra je objekt natolik hmotný, že jeho gravitační pole je v jisté oblasti prostoročasu natolik silné, že žádný objekt včetně světla nemůže tuto oblast opustit. Černá díra byla teoreticky předpovězena v teorii relativity. Protože ji není možno pozorovat přímo, nemůžeme stanovit korektně nic jako její datum objevu.

11 Bylo zjištěno, že jde o těleso které má příliš velkou hmotu na to, být neutronovou hvězdou. Dnes považujeme za obecně prokázáno, že černé díry se nachází v centrech galaxií, aktivních galaktických jádrech, kvasarech i v centrech některých kulových hvězdokup.

12 Sci-Fi Podle Mayského kalendáře, který končí v roce 2012 můžeme usuzovat konec světa. Mohlo by to vypadat asi takhle.


Stáhnout ppt "Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,"

Podobné prezentace


Reklamy Google