Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.07-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: 10.2. 2012 Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.07-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: 10.2. 2012 Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.07-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk a literatura, Jazyková výchova, Slovní druhy. Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.07_SLOVNÍ DRUHY Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 5. ročníku, slouží k procvičení učiva o slovních druzích.

2 Slovní druhy Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky Slovesa
Příslovce Předložky Spojky Částice Citoslovce Ohebné – skloňují se, Slovesa se časují Neohebná

3 Zařaď slova ke správnému sl. druhu
žbluňk, stůl, váš, jemně, ale, běhal, čtyři, smutná, nad, ať, noha, ten, černý, chytá, šest, vzadu, protože, do, hop, kéž, tabule, sebral, ve, a Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky Slovesa Příslovce Předložky Spojky Částice Citoslovce

4 Najdi dané slovní druhy
Podstatná jména podtrhni červeně, přídavná jména zeleně, zájmena modře, číslovky žlutě a slovesa černě. Před naším domem stojí veliký strom. Jana i Lenka běhají po parku. Babička řekla Pavlovi, aby chodil rovně. Maminka mi dala dvě makové buchty. Au, to bolí Náš pes je veliký a černý. Jmenuje se Rek. Tři plus šest se rovná devět. Půjdeš dnes ven? Petr přišel domů pozdě. Kéž by už sněžilo. Kdy pojedeme k babičce na prázdniny? Karel si myslel, že půjdeme do kina. Ať už jsou prázdniny! Lucka píše domácí úkol z matematiky. Šla mi z toho hlava kolem. Běž pryč.

5 Najdi dané slovní druhy
Příslovce podtrhni červeně, předložky zeleně, spojky modře, částice žlutě a citoslovce černě. Před naším domem stojí veliký strom. Jana i Lenka běhají po parku. Babička řekla Pavlovi, aby chodil rovně. Maminka mi dala dvě makové buchty. Au, to bolí. Náš pes je veliký a černý. Jmenuje se Rek. Tři plus šest se rovná devět. Půjdeš dnes ven? Petr přišel domů pozdě. Kéž by už sněžilo. Kdy pojedeme k babičce na prázdniny? Karel si myslel, že půjdeme do kina. Ať už jsou prázdniny! Lucka píše domácí úkol z matematiky. Šla mi z toho hlava kolem. Běž pryč.

6 Je to podstatné jméno? rak kam běhá pýcha bum Honza tabule kočka před

7 Použité zdroje: MIKULENKOVÁ H. Český jazyk 5, učebnice pro pátý ročník. Prodos, Olomouc, 2008, s. 33. ISBN

8 Metodický návod Žáci si připomenou co jsou slovní druhy a jejich ohebnost. Na druhé straně žáci řadí slova ke správným slovním druhům. Na třetí a čtvrté straně žáci hledají a podtrhávají slovní druhy podle zadání. Na páté straně určují, zda ta slova jsou podstatná jména.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.07-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: 10.2. 2012 Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk."

Podobné prezentace


Reklamy Google