Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/21.3806 III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český jazyk a literatura. ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_11_6Č-Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent AUTOR: Mgr. Jana Chmelíková DATUM TVORBY: leden 2014 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Materiál slouží k vysvětlení učiva o větě jednočlenné, dvojčlenné a větném ekvivalentu, vysvětluje rozdíly mezi nimi a je doplněn o transformační cvičení, kdy žáci převádí jeden typ věty na jiný.

2 Věta dvojčlenná Věta jednočlenná obsahuje podmět a přísudek
podmět může být nevyjádřený Děti četly zajímavou knížku. Bolí mě zub. Půjdeme na procházku. (my) neobsahuje podmět, podmět nelze doplnit základní větný člen je vyjádřen určitým slovesným tvarem ve 3.os. čísla jedn. přírodní děje Sněží a mrzne. tělesné a duševní stavy Je mi zima. Bude nám smutno. smyslové vjemy Zvoní.

3 Větný ekvivalent Základním větným členem není určitý slovesný tvar,ale: podstatné nebo přídavné jméno (názvy, nadpisy, tituly, oslovení, hodnocení) Devatero pohádek. Základní škola. Milá teto! Hezké! infinitiv (rozkaz, zákaz, výzva) Stát! Nekrmit zvířata! příslovce Správně. Rychle! citoslovce Au! Jé! Hurá! částice Ne. Ano. Ovšem.

4 Rozlište věty jednočlenné, dvojčlenné a větné ekvivalenty:
Hustě se rozpršelo. Pozor! Buď opatrný! Odněkud táhne. VII. třída V zimě se brzy stmívá. Díky. Už mu otrnulo. Dobré ráno. Na horách padá sníh. Je mi do pláče. Fouká silný vítr. J E D

5 Věty jednočlenné převeďte na dvojčlenné
Je mi velmi smutno. Jsem velmi smutný. (já) V lese hoří. Les hoří. Do domu náhle uhodilo. Do domu náhle uhodil blesk. Celý den chumelí. Celý den padá sníh.

6 Věty dvojčlenné převeďte na jednočlenné
Začíná přestávka. Zvoní na přestávku. Hrozivě zarachotil hrom. Hrozivě zahřmělo. Z továrního komína stoupá kouř. Z továrního komína se kouří. Litovali jsme ho. Bylo nám ho líto.

7 Vyjádřete pomocí větných ekvivalentů:
pocit bolesti Au! radost z vítězství Hurá! pochvalu za dobrý výkon Skvěle! Výborně! Super! souhlas Ano. Dobře. rozloučení Nashledanou. Čau.Pa. pobídku, aby si někdo něco vzal, když mu to podáváte Na!

8 Vymyslete co nejvíce vět jednočlenných, které vyjadřují zdravotní potíže.
Např.: Bolí mě v krku. Píchá mě v uchu. Loupá mi v zádech. Vrže mi v koleni. Šimrá mě v nose. Přitížilo se mi. Pozor na věty dvojčlenné! Bolí mě krk. Bolí mě ucho. Bolí mě záda. Vrže mi koleno. Šimrá mě nos.

9 Citace a zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí je Mgr. Jana Chmelíková Ilustrace kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google