Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen Téma: 6A_ČJ7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne 13.12.2013 ve 7.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3215 Anotace: DUM je určen k procvičování znalostí o pravopisu vlastních jmen. Obsahuje cvičení zjišťující úroveň znalostí o obecných a vlastních jménech. Formy práce jsou zde zvoleny: přepis, vyznačování a vypisování. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

2 Procvičování pravopisu velkých písmen

3 Ve slovních spojeních podtrhni rovně všechna obecná slova a zakroužkuj velká písmena. VYSOKÉ TATRY, KARLOVY VARY, KLADRUBY NA LABEM, ULICE NA VÝSLUNÍ, CUKRÁRNA U DVOU MARIÍ, MOTOREST U SILNICE, PES AZOR, STŘEDOZEMNÍ MOŘE, SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ, KRKONOŠE, HORA SNĚŽKA, BANÍK OSTRAVA, KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ VELKÉ BRITÁNIE A SEVERNÍHO IRSKA.

4 Řešení: Vysoké Tatry, Karlovy Vary, Kladruby nad Labem, ulice Na Výsluní, cukrárna U Dvou Marií, motorest U Silnice, pes Azor, Středozemní moře, Spojené státy americké, Krkonoše, hora Sněžka, Baník Ostrava, Kostelec nad Černými lesy, Spojené království Velké Británie a Severního Irska.

5 Přepiš text a vhodně zvol velká písmena když jsme se ráno se sestrou květou probudili, věděli jsme, že půjdeme s babičkou věrou na výstavu psů a koček. my máme doma také psa. jmenuje se bert. a jelikož bydlíme na vesnici, tak se nám tu koček toulá mnoho – líza, micka i drápek. s babičkou vyrazíme do žďáru nad sázavou, kde se výstava koná. Už se těším, jak si cestou přečtu staré pověsti české a celý den si užijeme.

6 Správný přepis – zkontroluj si Když jsme se ráno se sestrou Květou probudili, věděli jsme, že půjdeme s babičkou Věrou na výstavu psů a koček. My máme doma také psa. Jmenuje se Bert. A jelikož bydlíme na vesnici, tak se nám tu koček toulá mnoho – Líza, Micka i Drápek. S babičkou vyrazíme do Žďáru nad Sázavou, kde se výstava koná. Už se těším, jak si cestou přečtu Staré pověsti české a celý den si užijeme.

7 Vypiš vlastní jména a zdůvodni do sešitu pravopis velkých písmen. Po Velikonocích jsme začali ve třídě řešit, kam na třídní výlet. Třídní šprt Voráček, zvaný též Násobilka, snaživě navrhl návštěvu Památníku národního písemnictví v Praze. Cestou by se prý daly zvládnout ještě dva tři hrady, ráno třeba Kost a večer Trosky. Nakonec jsme přijali cestu do Žďárských vrchů. Ve zdraví jsme absolvovali nejvyšší vrchol Devět skal a ve vesničce Cikháj doplnili zásoby. Na závěr nás ještě čekala návštěva Muzea knihy.

8 Řešení Velikonoce – vlastní jméno svátku Voráček = Násobilka – vlastní jméno a přezdívka Památník národního písemnictví v Praze – název instituce – první písmeno je velké, potom až Praha – vlastní jméno města. Kost, Trosky – vlastní jména hradů Žďárské vrchy – vrch = obecné slovo, Devět skal – vlastní jméno nejvyššího vrcholu, skála = obecné slovo Cikháj – vlastní jméno vesnice Muzeum knihy – jedinečné, vlastní jméno muzea

9 Použití zdroje: Český jazyk – Učebnice pro 7. ročník Citace: [VLADIMÍRA BIČÍKOVÁ, Zdeněk Topil a Ilustrace Arna JURAČKOVÁ]. Český jazyk: učebnice pro 7. ročník. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2005. ISBN 80-731-1037-7. Anotace: DUM je určen k procvičování znalostí o pravopisu vlastních jmen. Obsahuje cvičení zjišťující úroveň znalostí o obecných a vlastních jménech. Formy práce jsou zde zvoleny: přepis, vyznačování a vypisování. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen."

Podobné prezentace


Reklamy Google