Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MĚKKÝŠI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MĚKKÝŠI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 MĚKKÝŠI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH CHARAKTERISTIKA DRUHY ZAJÍMAVOSTI ZÁVĚR PRACOVNÍ LIST

3 CHARAKTERISTIKA Měkkýši mají nečlánkované měkké tělo, které je slizké, pokryté pláštěm. Měkkýši patří mezi bezobratlé živočichy. Po členovcích se jedná o nejpočetnější živočišný kmen čítající asi druhů. Skoro všechny třídy měkkýšů žijí v moři. Škeble, ústřice, slávky a hřebenatky mají dvě lastury. Plži žijí buď ve slané nebo sladké vodě nebo na souši. Mlži žijí ve sladkých vodách. Mořští měkkýši – zejména hlavonožci (sépie) a mlži (ústřice) slouží jako potrava člověka.

4 ÚSTŘICE Francie je považována za ústřicovou velmoc.
Konzumují se  živé, v syrovém stavu nebo tepelně upravené. Ústřicím jsou přisuzované afrodiziakální účinky. OBSAHUJÍ: Minerální látky – jód, sodík, vápník, železo, fosfor. Vitaminy A, B1 a B2. Skladují se ve vodě zatížené, aby se neotevřely. Otevřené mohou být mrtvé, tudíž jedovaté.

5 ÚSTŘICE

6 SÉPIE Má oválné zploštělé tělo, z hlavy vyrůstá deset chapadel.
Tělo ukrývá vápenatou schránku – kost. Obsahuje černé barvivo, proto je nutné při zabití dávat pozor, abychom vak nepoškodili. Sépii upravujeme vařením, dušením, smažením.

7 SÉPIE

8 SLÁVKY Mušle je hladká s jemnými rýhami v linii růstu.
Barva mušle je purpurová, modrá až hnědá. Může být dlouhá až 12 cm. Pěstují se uměle. Na trhu jsou s lasturou i bez. Připravují se marinované, v aspiku. V teplé kuchyni se podávají jako samostatný pokrm.

9 SLÁVKY

10 CHOBOTNICE Jsou velmi inteligentní, nedokáží plavat celý den, a často odpočívají na dně. Maso starších kusů je velmi tuhé. Konzumují se chapadla, která se stahují, hlava se konzumuje zřídka. Upravuje se nejčastěji – smažením, vařením dušením, grilováním, konzervováním. Dlouhá tepelná úprava způsobuje tvrdost.

11 CHOBOTNICE

12 HLEMÝŽĎ ZAHRADNÍ Sbírají se pouze od podzimu do jara.
Maso je velmi výživné, obsahuje velké množství vitaminů. Jeho příprava je velmi náročná. Musejí se uchovat v uzavřených nádobách po dobu 10 až 14 dnů, krmeni pouze směsí mouky, čerstvého tymiánu, fenyklu i estragonu. Zbaví se slizu, poté se dlouze vaří. Čistí se ve studené vodě, následně ve vodě s octem a solí a opět oplachují v čisté vodě. Teprve pak můžeme vložit hlemýždě do vařící vody a nechat je přejít varem.

13 HLEMÝŽĎ ZAHRADNÍ

14 ZAJÍMAVOSTI Perly může vytvářet kterýkoliv měkkýš s lasturou, avšak schopnost vytvářet cenné lesklé perly mají pouze ti měkkýši, kteří vylučují perleť. Francie zkonzumuje ročně asi 100 mil. kusů hlemýžďů. Největším konzumentem ústřic je Francie, ročně Francouzi zkonzumují kolem t.

15 PRACOVNÍ LIST VYJMENUTE DRUHY MĚKKÝŠŮ.
VYBERTE JEDNOHO MĚKKÝŠE A POPIŠTE JEJ. JAKÉ TEPELNÉ ÚPRAVY POUŽÍVÁME U CHOBOTNICE? JAK SE UPRAVUJÍ HLEMÝŽDI?

16 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 5. USER:ANTHERE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 7. CITRON. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR. 9. RAINER ZENZ. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

17 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 11. SANJA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR.13. RUDE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "MĚKKÝŠI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google