Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize Téma: Televize Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určený žákům 5. ročníku.
Materiál je určený pro společnou práci s učitelem u tabule Prezentace na interaktivní tabuli. Pomůcky: interaktivní pero, fixy na interaktivní tabuli Inovace: interaktivní způsob učení, získání informací o televizi, o historii televize v našich obcích, práce s internetovým odkazem, získání informací o vysílači Metodické pokyny: tiché a hlasité čtení, jak nám televize pomáhá, jak nám naopak ubližuje

3 TELEVIZE Televize, jedno slovo a všichni si ji dovedeme představit. Je to zvláštní věc, která nás už po léta ovlivňuje. Je to prostředek masové informovanosti. Nestačí jen abychom si ji koupili, postavili do pokoje a strčili do zásuvky. Abychom se na ni mohli dívat, musíme mít anténu, která přijímá signál z vysílače. Princip těchto pochodů je pro vás zatím velmi složitý a pochopíte jej později. Na televizi se dívají už malé děti. Někteří mají v domácnosti televizi téměř na každém kroku – v obývacím pokoji, v kuchyni, v dětském pokoji a není výjimkou televize v ložnici. Od samého počátku to ale s touto bedýnkou nebylo tak jednoduché.

4 TELEVIZE Jistě její vývoj a objev dal vědcům velké starosti. Byla objevena už v roce 1925, ale první náznaky jsou ještě starší. V naší republice, tehdejším Československu, se začalo vysílat Nejprve se začalo s pokusným vysíláním, teprve po nějakém roce to bylo pravidelné vysílání. Možná ještě vaši rodiče si budou pamatovat, že byly jen dva vysílací programy a měly jen určitou dobu vysílání. Třeba v určitou dobu dopoledne i odpoledne se nevysílalo. Vysílání bylo černobílé, barevné se u nás objevovalo nejvíce kolem roku První televize by se vám také asi moc nelíbily, vůbec tu dnešní nepřipomínaly. Televizi měl málokdo, byla jen jedna ve vsi a všichni se sešli, aby se podívali. Byla to událost.

5 TELEVIZE Vaše samostatná práce:
Během čtrnácti dnů doma od babičky a dědečka zjistíte, jak to bylo s televizí ve vaší obci a potom také ve vaší rodině. Můžete se také zeptat u starších sousedů nebo zajít za kronikářem. Kdo měl v obci první obrazovku? Kdy si koupili televizi ve vaší rodině a jestli si pamatují její značku – jméno. Zmínili jsme v článku vysílače. Jeden můžeme spatřit za dobré viditelnosti z Obory, je to Krašov, vypadá jako tyč. Další velmi zajímavý se nachází v našem hlavním městě, o něm zjistíme více. Jak lidstvu televize pomáhá a jak mu naopak může ublížit?

6 Žižkovský televizní vysílač
Toto heslo si zadej do vyhledávače a odpověz na následující otázky: Jak je vysílač vysoký?________________________________ Kdy byl vystavěn?___________________________________ Proč je tento vysílač zajímavý pro turisty?____________________________________________________________________________________________ Kdy se na něm objevila mimina? Kdo je jejich autorem? _________________________________________________ Je pravda, že je tento vysílač považován za druhou nejošklivější stavbu světa? ____________________________ Prohlédni si všechny fotografie této stavby.

7 Zdroje


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize"

Podobné prezentace


Reklamy Google