Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_31_Dvojice slov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_31_Dvojice slov"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_31_Dvojice slov Téma: Dvojice slov Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určený žákům 5. ročníku.
Materiál je určený pro samostatnou práci žáků, učitel úkol vysvětlí a žáci pracují samostatně. Prezentace na interaktivní tabuli. Pomůcky: interaktivní pero, fixy na interaktivní tabuli Inovace: Interaktivní způsob učení, získání informací o významu slov, po přečtení a splnění úkolů vedeme se žáky rozhovor, při kterém získají informace o Krkonoších, o Sněžce. Metodické pokyny: Tiché čtení, vyhledej dvojice slov, pozorně čti, odpověz na otázky.

3 Pozorně čti. V následujícím textu hledej dvojice slov. Tato slova stejně znějí, ale píší se jinak. Píší se buď dohromady nebo zvlášť. Jsou to dvojice jako například okolo a o kolo, nakonec a na konec. Tedy příslovce a v druhém případě předložka s podstatným jménem. V textu je několik takových dvojic - slov, jsou napsané vždy dohromady. Podtrhni si je a urči správnost psaní.

4 Výlet na Sněžku. Byli jsme na dovolené v Krkonoších. Plán výletů jsme zatím připravený neměli. Výlet na Sněžku byl dopředu jasný. Na parkovišti v Peci nám určili, že zaparkujeme zatím zeleným autem ve druhé řadě. Cesta nahoru Sněžku je z Pece dost dlouhá. Dohromady nás šlo šest. Až nahoru jsme přes drobná klopýtnutí dorazili nakonec všichni. Bratr cestou ošklivě zakopl a spadl dohromady drobných kamenů. Odřel si pravou dlaň, ale neplakal, byl statečný. Nahoře jsme se potom velkém úsilí usadili a rozhlédli se po krajině. Tatínek fotil. Potom maminka vyndala z batohu svačinu, pochutnali jsme si. Její napomínání, jak jíst, známe zpaměti. Pohledy ze Sněžky dolů se zpaměti hned tak nevytratí. Nakonec výletu také nezapomeneme, pokazilo se počasí a my jsme promokli.

5 Výlet na Sněžku. ŘEŠENÍ. Byli jsme na dovolené v Krkonoších. Plán výletů jsme zatím připravený neměli. Výlet na Sněžku byl dopředu jasný. Na parkovišti v Peci nám určili, že zaparkujeme za tím zeleným autem ve druhé řadě. Cesta na horu Sněžku je z Pece dost dlouhá. Dohromady nás šlo šest. Až nahoru jsme přes drobná klopýtnutí dorazili nakonec všichni. Bratr cestou ošklivě zakopl a spadl do hromady drobných kamenů. Odřel si pravou dlaň, ale neplakal, byl statečný. Nahoře jsme se po tom velkém úsilí usadili a rozhlédli se po krajině. Tatínek fotil. Potom maminka vyndala z batohu svačinu, pochutnali jsme si. Její napomínání, jak jíst, známe zpaměti. Pohledy ze Sněžky dolů se z paměti hned tak nevytratí. Na konec výletu také nezapomeneme, pokazilo se počasí a my jsme promokli. Ale nevadí, byl to krásný výlet.

6 Odpověz na otázky. Je pravda, že na Sněžku jeli lanovkou? ANO – NE
Dozvěděli jsme se v textu, kdo všechno na Sněžku šel? ANO – NE Po celou dobu výletu jim přálo počasí? ANO – NE Svačinu si zapomněli v autě. ANO – NE Počasí se jim trochu pokazilo. ANO – NE Bratr měl cestou nehodu, zakopl a odřel se. ANO – NE Na parkovišti nebylo místo, auto stálo v ulici vedle zeleného auta. ANO – NE Věděl bys, o jaké Peci se hovoří? Vysvětli, pokud víš. …………………………………………………………………………………..

7 Zdroje


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_31_Dvojice slov"

Podobné prezentace


Reklamy Google