Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice"— Transkript prezentace:

1 SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 9. Výroba petlice Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při výrobě petlice. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na soubornou práci s tématem výroba petlice.

3 VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI
Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

4 UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

5 ZADÁNÍ PRÁCE: Výroba petlice
Dle výkresové dokumentace zhotovte petlici.

6 CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT:
Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Úhelník Rýsovací jehlu Důlčík Kladivo Ocelové pravítko Navrtávák Vrtáky Kličku na vrtačku Podpěrná a závěrný hlavičkář Zatahovák Paralelní svěrky

7 PŘÍPRAVA MATERIÁLU Obdržený materiál si nejdříve roztřiďte a proveďte na něm povrchovou úpravu.

8 Pozor však na výsledné rozměry!
PILOVÁNÍ Pokud se pozorně podíváte na zadanou práci zjistíte, že se zde nachází více rozměrově shodných částí. Pro urychlení práce tedy můžete opracovávat pilováním shodných částí tak, že si je sepnete paralelními svorkami a takto zafixované části můžete pilovat současně. Pozor však na výsledné rozměry!

9 SEPNUTÍ PARALELNÍMI SVĚRKAMI

10 ORÝSOVÁNÍ Po základní úpravě rozměrů je možné začít zpracovávat vrchní část petlice – vytvořit drážku. K tomu je zapotřebí nejdříve pozici drážky orýsovat.

11 Jakmile máte hotovo, můžete přejít k vrtačkám a drážku předvrtat.
VRTÁNÍ Jakmile máte hotovo, můžete přejít k vrtačkám a drážku předvrtat.

12 PILOVÁNÍ DRÁŽKY Po odstranění otřepů vzniklých při vrtání vypilujte vnitřní drážku. Nezapomeňte její rozměry kontrolovat měřením.

13 KONTROLA ROZMĚRŮ DRÁŽKY

14 ORÝSOVÁNÍ A VRTÁNÍ Nyní přichází chvíle na výrobu západky, která obsahuje díru se závitem. Nejdříve vypilujte základní tvar na požadované rozměry a následně vyznačte střed díry se závitem.

15 ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ VNĚJŠÍCH A VNITŘNÍCH
Pro daný závit je třeba předvrtat díru vrtákem patřičného průměru. Při řezání vnitřních závitů správně volte závitníky. Zároveň můžete vyřezat do protikusu vnější závit.

16 ORÝSOVÁNÍ A SEPNUTÍ MATERIÁLU
Pro zkompletování petlice je zapotřebí svrtat díry pro snýtování. Kvůli přesnému dodržení rozměrů je vhodné díly sepnout paralelními svorkami, čímž docílíte souososti děr.

17 SVRTÁVÁNÍ

18 SNÝTOVÁNÍ Téměř před dokončením zbývá ještě zkompletovat petlici. K tomu účelu poslouží nýty se zapuštěnou hlavou, které nebudou na povrchu petlice nijak překážet.

19 POSLEDNÍ ÚPRAVY Před závěrečnou kompletací petlice je zapotřebí ještě zkosit hrany jak na petlici, tak na západce.

20 KONEČNÝ VÝROBEK

21 Popište příčiny vzniku zmetků při nýtování u následujících ukázek:
Otázky na závěr: Popište příčiny vzniku zmetků při nýtování u následujících ukázek:

22 ZDROJE PRO TEXTOVOU ČÁST:
OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, Praha 1, 1982, 192. ISBN 22

23 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Veškeré obrázky a fotografie použité v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.


Stáhnout ppt "SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice"

Podobné prezentace


Reklamy Google