Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Přenosové schéma

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Přenosové schéma"— Transkript prezentace:

1

2 Orbis pictus 21. století Přenosové schéma
Kód: OB21-OP-EL-PT-NEV-M Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Ing. Josef Nevařil Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 Informační systém Pro přenos libovolné zprávy se používá sdělovací řetězec. Sdělovací řetězec je soubor prostředků umožňující přenos mezi zdrojem a příjemcem.

4 Přenos informace od zdroje k příjemci

5 Šíření zprávy (informace)
Prostředím se šíří zpráva díky nosiči - signálu Signál je fyzikální veličina v jejíž některých parametrech je zakódována zpráva.

6 Šíření zprávy Příklad. Dvě osoby při hovoru představují také informační systém. Signálem je v tomto případě změna tlaku vzduchu.

7 Obecný sdělovací řetězec
Zdroj Příjemce

8 Obecný sdělovací řetězec
Zdroj – Místo vzniku nebo uložení informace určené pro přenos. V předchozím příkladu mozek mluvící osoby Měnič zprávy (KÓDOVÁNÍ) – převedení informace do srozumitelného tvaru přiřazením V předchozím příkladu opět mozek mluvící osoby abecedy.

9 Obecný sdělovací řetězec
Měnič signálu (MODULÁTOR) – Zpráva se namoduluje na fyzikální veličinu, která bude sloužit pro přenos (vzniká signál). V předchozím příkladu hlasivky mluvící osoby. Přenosová cesta - prostředí, kterým se signál přenáší. V předchozím příkladu vzduch.

10 Obecný sdělovací řetězec
Zpětný měnič signálu (DEMODULÁTOR) – Fyzikální veličina nesoucí zprávu (signál) se demoduluje. V předchozím příkladu ucho poslouchající osoby. Zpětný měnič zprávy (DEKÓDOVÁNÍ) – převedení informace do srozumitelného tvaru pro příjemce V předchozím příkladu mozek mluvící osoby

11 Obecný sdělovací řetězec
Příjemce – Místo jemuž je informace určena. V předchozím příkladu mozek naslouchající osoby Rušení – jsou vlivy negativně působící na přenos po celou dobu rušení. V předchozím příkladě rušení jinými podměty v mozku okolní hluk.

12 Sdělovací přenosový řetězec
Je soubor technických prostředků pro přenos zprávy mezi zdrojem informace a cílem pro doručení informace. Nemusí se přenášet jenom o informace, kde cílem je člověk. Může to být například také přenos informace z čidla k regulačnímu přístroji.

13 Sdělovací přenosový řetězec
Zdroj Příjemce

14 Přenosový kanál Je soubor technických prostředků pro jednosměrný přenos zprávy mezi zdrojem informace a cílem pro doručení informace. Okruh Je soubor technických prostředků pro obousměrný přenos zprávy. Jedná se vlastně o dvojici přiřezených protisměrných kanálů.

15 Objem signálu je definován: Dynamickým rozsahem signálu
Šířkou pásma signálu Dobou trvání signálového prvku.

16 Dynamický rozsah signálu:
Představuje změnu amplitudy signálu od nejmenšího až k největšímu. (například u zvuku od šepotu k výkřiku). Šířka pásma signálu: Reálné telekomunikační signály jsou složeny z jednotlivých sinusových složek o různých frekvencích a souhrn těchto frekvencí vytváří šířku pásma. (například u akustických signálů 20Hz -20KHz).

17 Šířka přenosového pásma
Je rozdíl mezi maximaální a minimální frekvencí přenášeného signálu. Např. U akustických signálů 20KHz – 20Hz = Hz Doba trvání signálového prvku Signál se skládá z jednotlivě rozlišitelných prvků (např. písmeno abecedy). Doba trvání signálového prvku je pak doba po kterou je takový prvek vysílán.

18 Propustnost kanálu Je vlastně určení maximálního přenášeného objemu kanálem. Je určen: Dynamickým rozsahem signálu Šířkou pásma signálu Minimální možnou dobou trvání signálového prvku. Propustnost signálu musí být vždy větší objem přenášených dat.

19 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009
Použitá literatura: 1. 2. technika/Vybrané stud. Materiály k přenos. technice/ 3. ucitel.spsbv.cz/zavodny/Prezentace/tsk.ppt Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

20 Děkuji Vám za pozornost Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009
Ing. Josef Nevařil Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

21 Abeceda Abeceda je množina všech dohodlých symbolů pro vyjádření zprávy (například grafická podoba všech písmen abecedy, znění všech písmen při mluveném projevu. Symboly jsou rozlišitelné dohodnuté prvky ve zprávě (například jednotlivé dohodnuté písmena)


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Přenosové schéma"

Podobné prezentace


Reklamy Google