Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektroakustika: Principy elektroakustických měničů Obor:Elektrikář Ročník: 3. Vypracoval:doc. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. OB21-OP-EL-ELZ-KRAT-U-3-011

3 Elektroakustika Zahrnuje všechny obory, které se zabývají příjmem, přenosem, uchováním a reprodukcí akustických signálů ve slyšitelné oblasti. Zahrnuje také všechny potřebné technické prostředky - tzv. elektroakustická zařízení (spotřební elektronika, televizní technika, medicína, komunikační přístroje, profesionální studiová technika a další).

4 Příbuzné obory elektroakustiky Prostorová akustika se zabývá šířením zvuku v uzavřených prostorech a optimalizací poslechu. Stavební akustika se zabývá návrhem úprav prostoru, jako jsou členění prostoru a obklad stěn, pro dosažení požadované doby dozvuku místnosti. Fyziologická akustika se zabývá sluchovým orgánem člověka a celým procesem slyšení. Hudební akustika popisuje akustické vlastnosti hudebních nástrojů. Psychologická akustika zkoumá kvalitu zvukového vjemu a působení zvuku na člověka.

5 Elektroakustické systémy Převod zvuku na elektrické signály (mikrofon). Úprava elektrických signálů (zesílení, kmitočtové korekce, směšování, atd.), záznam, zpracování a jejich reprodukce. Převod elektrických signálů zpět na akustické zvuky (reproduktor a reproduktorová soustava).

6 Principy činnosti elektroakustických měničů Mikrofon slouží k přeměně akustické energie na elektrickou. Jako první člen elektroakustického řetězce má podstatný vliv na kvalitu signálu. Reproduktor převádí elektrickou energii na akustickou. Jako poslední člen elektroakustického řetězce má podstatný vliv na kvalitu poslechu.

7 Decibely v elektroakustice Decibel je poměrová veličina, jedná se o vyjádření poměru dvou čísel tzv. míry zesílení a je definován v logaritmickém měřítku pomocí výkonu, napětí nebo proudu. Hodnoty vyjádřené v dB se používají k definování zesílení (označení +), útlumu (označení -), posuvu frekvenční charakteristiky, odstupu signálu od šumu, přeslechů mezi kanály apod. Decibel je tedy bezrozměrný poměr dvou veličin.

8 Počítání s decibely Hodnota v dBPoměr (zaokrouhleno) -40 1:100 -20 1:10 -141:5 -61:2 -30,7:1 31,4:1 62:1 124:1 145:1 2010:1 40100:1 601000:1 8010000:1 100100000:1 1201000000:1 Nomogram pro přepočet a nejpoužívanější hodnoty

9 Akustický tlak a parametry zvuku Akustický tlak se šíří ve vzduchu (hodnoty pro výpočet jsou teplota t = 20 o C, atmosférický tlak p = 100 kPa, měrná hmotnost vzduchu  = 1,21 kg/m 3 a rychlost zvuku bývá uváděna jako c 0 = 344 m/s). Lidské ucho reaguje pouze na rychlé změny akustického tlaku řádu jednotek Pa, které představují zřeďování a zhušťování vzduchu a které ucho vnímá jako slyšitelný zvuk.

10 Akustický tlak a parametry zvuku Uvedené rychlé změny představují akustické pásmo slyšitelných kmitočtů (20 Hz – 20 kHz). Hodnota akustického tlaku p pak představuje odchylku od atmosférického tlaku 100 kPa a chápe se jako efektivní hodnota střídavé veličiny. Zvuk tedy vzniká střídavou změnou tlaku vzduchu, který se periodicky zřeďuje a zhušťuje. Vzniká tak před a za reproduktorem zvuková vlna.

11 1.Wirsum, S. Abeceda nf techniky. BEN – technická literatura, Praha, 2003. 2.Kotisa, Z. NF zesilovače – 1. díl Předzesilovače. BEN – technická literatura, Praha, 2001. 3.Toman, K. Reproduktory a reprosoustavy. Dexon, Karviná, 2001. Použitá literatura

12 Děkuji Vám za pozornost Tomáš Kratochvíl Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google