Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU"— Transkript prezentace:

1 POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Vady masa II. Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Navazuje na prezentaci „Vady masa I“. Žáci se seznámí s ostatními vadami masa.

3 Ostatní vady masa Cizí pachy masa Zapaření masa Plesnivění masa
Hniloba masa Výskyt larev masařky v mase

4 Cizí pachy masa Čerstvé maso je citlivé na okolní pachy
Snadno pachy pohlcuje K vadě může dojít při přepravě masa a skladování

5 Zapaření masa Zapaření je mikrobiální proces Důvody zapaření masa:
Pokud zvíře nebylo včas zbavené vnitřností Nedostatečně vychlazené a zabalené Nezabalené bez přístupu vzduchu

6 Zapařené maso Maso má normální vzhled při začínajícím zapaření
Odporně kysele páchne Postupem času má maso na řezu kovově červený odstín Kosti jsou zabarveny do zelena a podél kostí a cév se zapaření šíří k povrchu ZAPAŘENÉ MASO JE NEPOŽIVATELNÉ

7 Plesnivění masa K plesnivění masa dochází: Ve vlhkém prostředí
Při výkyvech teploty Vzhled plísně: Bílé, zelené, popelavé povlaky Pach po ztuchlině MASO JE NEPOŽIVATELNÉ

8 Hniloba masa Hniloba je rozklad bílkovin masa
Při hnilobě vznikají zplodiny, některé nepříjemně zapáchají Na povrchu se tvoří páchnoucí tenká mazlavá vrstva (osliznutí) MASO JE NEPOŽIVATELNÉ

9 Výskyt larev masařky v mase
Masařka obecná klade na živé maso larvy (nesprávně červy) Larvy jsou bílé a velmi rychle rostou MASO JE NEPOŽIVATELNÉ, požití masa je pro člověka nebezpečné

10 Masařka obecná Je moucha 15 až 20 mm velká, podobná mouše domácí, ale je mnohem větší Masařka může přenášet řadu nemoci Vyvíjí se hlavně v mase, odtud pojmenování masařka Obrázek č. 1: Masařka obecná

11 POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Masařka obecná [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 1: AUTOR NEUVEDEN. Masařka obecná [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU"

Podobné prezentace


Reklamy Google