Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_"— Transkript prezentace:

1 Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Košťálová zelenina Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace výukový materiál pro učební a studijní obory kuchař, prodavač
využití v předmětech potraviny a výživa, zbožíznalství

3 Potraviny rostlinného původu
Košťálová zelenina

4 Charakteristika jde o zeleninu s pevnou lodyhou , tj. s košťálem
nejznámější košťálová zelenina, hlávkové zelí, pochází z Evropy svým složením patří tato skupina mezi zeleninu s vyšším obsahem vitamínů, minerálních látek a celulózy

5 Jednotlivé druhy zelí hlávkové kapusta hlávková kadeřávek květák
růžičková kapusta kedluben čínské zelí, pekingské zelí brokolice

6 Zelí hlávkové bílé, zelené, červené letní, zimní
nasládlá zeleninová chuť vysoký obsah vitamínu C, při správném skladování či konzervování udrží až do zimních měsíců skladování pomocí mléčného kvašení nebo syrové

7 Kapusta hlávková podlouhlá hlávka, velmi vrásčité, sytě zelené listy
vyžaduje tepelnou úpravu vhodná do polévek, příloha k masitým pokrmům

8 Kadeřávek kapusta kadeřavá neboli jarmuz
listy, které rostou na košťálu se sklízí postupně od října po celou zimu

9 Květák je lehce stravitelný a považuje se za dietní potravinu
nejjemnější košťálová zelenina vysoký obsah vitamínu C, minerálních látek, zejména železa lehce stravitelný

10 Růžičková kapusta byla vyšlechtěna v Belgii asi kolem roku 1800
pěstuje se pro drobné listy, vyvinuté z úžlabních pupenů, těsně semknuté do růžiček

11 Kedluben zelený, červený rané, pozdní
používají se také povařené mladé listy obsahuje především vitamín B1, B2, C, z minerálních látek draslík, vápník. fosfor, železo

12 Brokolice je příbuzná květáku
pěstuje se t pro své nerozvinuté květenství, které může být zelené, nachové nebo bílé je považována za jednu z nejhodnotnějších křehkých zelenin, díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek

13 Zdroje MUDROCH, Petr. zelenina pardubice [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MENCLOVÁ, Alena. do poloviny června vysejte kadeřávek [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ASISTENTKA.CZ. s brokolicí proti rakovině [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KLUB, Coop. Kedluben je zásobárnou vitamínů C [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_"

Podobné prezentace


Reklamy Google