Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"— Transkript prezentace:

1 Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 21 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, podává definici balady, informuje o autorech, uvádí balady z Kytice, osmisměrku k vyhledávání názvů balad, její řešení.

2 Balada lyrickoepická báseň nebo píseň
s pochmurným dějem a často tragickým koncem

3 Klasická balada Často vychází z lidových námětů.
Obvykle v ní vystupují nadpřirozené bytosti (víly, vodník, oživlá mrtvola,…). Hrdina obvykle poruší vyšší mravní principy a je za to potrestán. František Ladislav Čelakovský (Toman a lesní panna) Karel Jaromír Erben (sbírka Kytice) Jan Neruda (sbírka Balady a romance)

4 Moderní balada Hrdina se setkává se sociální nespravedlností, zlo představují továrníci, majitelé dolů, bohatí lidé. Jiří Wolker - Balada o námořníku - Balada o nenarozeném dítěti - Balada o očích topičových Petr Bezruč - Maryčka Magdónova - Kantor Halfar

5 Karel Jaromír Erben básně ve sbírce Kytice
Záhořovo lože Poklad Vodník Svatební košile Vrba Polednice Lilie Zlatý kolovrat Dceřina kletba Štědrý den Věštkyně Holoubek

6 V osmisměrce jsou ukryty názvy sedmi Erbenových balad.
F G H J B V O T E N Í K Š I L Z É C D P Ě M U Ý X Q

7 Řešení R A S F G H J B V O T E N Í K Š I L Z É C D P Ě M U Ý X Q


Stáhnout ppt "Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google