Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Kód: ICT 4/6 Název: Karel Jaromír Erben Autor: Mgr. Jana Brátová Staňková Datum ověření: Ročník: V3 Stručná anotace: Prezentace slouží jako doplněk k výkladu se zaměřením na život a dílo K. J. Erbena. Obsahuje jak literárně historická data, tak úkoly, které ověřují znalosti předchozích kapitol dějin literatury, Součástí prezentace jsou dále odkazy na Erbenovu tvorbu.

2 představitel literárního romantismu
Karel Jaromír Erben 1811 – 1870 český historik, právník, archivář, spisovatel, básník, překladatel a sběratel českých lidových písní a pohádek představitel literárního romantismu

3 Krátce ze života K.J.Erbena
Narodil se 1811 v Miletíně u Hořic v Podkrkonoší (okres Jičín) vystudoval gymnázium v Hradci Králové, poté filozofii a práva v Praze po VŠ zaměstnancem Královské české společnosti nauk a sekretářem Českého muzea. od roku 1851 působil jako archivář města Prahy a od roku se stal ředitelem pomocných úřadů pražských.archivářem v Národním muzeu mezi jeho osobní přátele patřili např. F.Palacký a K.H.Mácha

4 Celý život sbíral české pověsti, zabýval se českou historií, v mnohém navázal na práci F.L. Čelakovského novinář – redaktor Pražských novin, podílel se na vedení časopisu Květy a na projektu vědeckého a kritického časopisu Obzor. Dvakrát ženatý, musel se vyrovnávat se smrtí své první ženy i úmrtím několika svých dětí. Sám zemřel na plicní tuberkulózu v Praze.

5 Tvorba K.J.Erbena Bezesporu po sobě zanechal cenné dílo literární, vědecké a sběratelské - ve folkloru hledal řád, jenž odedávna vládne všemu lidskému konání. Těžiště svého odborného zájmu spatřoval především v českých lidových písních. Srovnával jejich varianty a vyhledával mezi nimi text, který nejlépe odpovídá předpokládanému původnímu tvaru Erben neuznával vzpoury proti osudu, uctíval daný řád. V jeho básních se opakují témata viny a trestu.

6 Kytice z pověstí národních 1853
jediná sbírka básní, kterou vydal, podkladem jsou staré české lidové báje první vydání sbírky obsahovalo 12 balad, druhé vydání (1861) rozšířeno o baladu Lilie ?Co je to balada? Připomeňte si její typické znaky? původně epická, později lyricko-epická nebo lyrická báseň s ponurým, tragickým dějem a zejména koncem.

7 Kytice obsahuje 13 balad ?pokuste se je společně vyjmenovat? :
Kytice, Poklad, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Záhořovo lože, Vodník, Vrba, Lilie, Dceřina kletba, Věštkyně ? Zamyslete se nad dějem jednotlivých balad a pokuste se odpovědět na otázku, zda spolu některé z balad tematicky nesouvisí? Případně čím?

8 Přiřaďte k baladám jednotlivá témata
naděje a víra v lepší budoucnost vlastencům narušení vztahu mezi matkou a dítětem přeměna člověka (oživlá mrtvola milence a žena převtělená ve vrbu) vina, pokání, konečné vykoupení kontrasty, jako je štěstí se smutkem nebo láska se smrtí Kytice Poklad Svatební košile Polednice, Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Záhořovo lože, Vodník, Vrba, Lilie, Dceřina kletba, Věštkyně

9 řešení: Kytice a Věštkyně - dávají naději a víru v lepší budoucnost vlastencům Polednice a Vodník - záporná role nadpřirozených postav Poklad a Dceřina kletba - narušení vztahu mezi matkou a dítětem Svatební košile a Vrba - přeměna člověka (oživlá mrtvola milence a žena převtělená ve vrbu) Zlatý kolovrat (pohádka) a Záhořovo lože (legenda) - vina, pokání, konečné vykoupení Štědrý den a Holoubek - kontrasty, jako je štěstí se smutkem nebo láska se smrtí Lilie – stojí samostatně

10 Literární rozbor Kytice
balady jsou postaveny tak, aby byly zrcadlově shodné tematicky ( souvisí první s poslední, druhá s předposlední...) Základním tématem je otázka lidských vztahů, v nichž ho především zajímá problém viny a trestu. Konflikty v lidském životě vznikají, podle Erbena, především narušením základních vztahů a zákonů mezi lidmi. Za každou vinu přichází, často nepřiměřený, trest. Člověk je v jeho pojetí bezmocný proti přírodním silám, jež ho obklopují.

11 Původně Kytice vycházela časopisecky a již po prvním vydání zaznamenala čtenářský úspěch, stala se inspirací mnoha dalším umělcům (A.Dvořáka, J. Suchého, F.A.Brabce a mnoho dalších) Kniha dostupná ZDE Doporučení filmové zpracování Kytice od F.A.Brabce (2000)

12 Prostonárodní české písně a říkadla 1864
pětidílná sbírka folklóru z Čech. vliv romantismu - ten předpokládal, že lidová slovesnost je projevem nedochovaného prastarého mýtu, který vyjadřuje jakousi národní povahu (charakter). Tento mýtus měl vyjadřovat ucelený soubor představ o vztazích mezi lidmi navzájem a mezi lidmi a přírodou. Karel Jaromír Erben se tento mýtus pokoušel znovu sestavit.

13 České pohádky nechal si vypravovat pohádky a písně od pastýřů a pracujících žen na polích a odměňoval je za to grošem. Vyžádal si také od svých přátel z různých končin Čech, aby mu pomáhali sbírat pohádky a písně. Chtěl ukázat, že divukrásný obraz tvořivé síly a života českého lidu poskytují právě české pohádky a písně. Příklady pohádek: O Zlatovlásce, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Dvojčata – zfilmováno jako Třetí princ, Boháč a chudák, Jabloňová panna,Hrnečku, vař!, Pták Ohnivák a liška Ryška a mnoho dalších

14 DISKUSE NA ZÁVĚR V čem podle vás byl největší význam K.J.Erbena? Proč je pro nás jeho dílo aktuální dodnes? V případě, že máte osobní čtenářskou zkušenost s K.J.Erbenem, podělte se s námi s vaším čtenářským zážitkem – jak se čte poezie K.J.Erbena v 21. století?

15 Použité zdroje informací
Internet: vše dne _Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg %28Karel_Jarom%C3%ADr_Erben%29

16 Použité zdroje informací
Literární zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN HÁNOVÁ, Eva. Odmaturuj! z literatury. Vyd. 2. Brno: Didaktis, c2002, 184 s. ISBN SLANAŘ, Otakar. Obsahy a rozbory děl: k Literatuře - přehledu SŠ učiva. 1. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 255 s. Maturita (Petra Velanová). ISBN


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura"

Podobné prezentace


Reklamy Google