Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu."— Transkript prezentace:

1 OB 21-Karel Jaromír Erben

2 KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu

3 ŽIVOT Narodil se v Miletíně* v Podkrkonoší, v rodině ševce a písmáka, studoval práva, hrál divadlo, seznámil se s Máchou, Fr. Palacký mu pomohl k místu archiváře města Prahy

4 DÍLO: ● Prostonárodní české písně a říkadla ● České pohádky ● Kytice z pověstí národních

5

6 *KYTICE Z POVĚSTÍ NÁRODNÍCH Kytice se skládá ze 12 balad a závěrečné Věštkyně, jež se žánrově i bsahově předchozím číslům vymyká

7 JEDNOTLIVÉ BALADY : 1. Kytice 2. Poklad 3. Svatební košile 4. Polednice 5. Zlatý kolovrat

8 6. Štědrý den 7. Holoubek 8. Záhořovo lože 9. Vodník 10. Vrba 11. Lilie 12. Dceřina kletba 13. Věštkyně

9 Příznačné pro Erbena je, že hlavní roli hrají ženy. Zabývá se zde otázkou lidských vztahů, v nichž ho především zajímá problém viny a trestu. Konflikty v lidském životě vznikají, podle Erbena, především narušením základních vztahů a zákonů mezi lidmi. Za každou vinu přichází, často nepřiměřený, trest. Člověk je, v jeho pojetí, bezmocný proti přírodním silám, jež ho obklopují

10 VODNÍK Vodník sedí na vrbě u jezera a šije si svatební oblečení. Mezitím se mladá slečna z nedaleké vísky rozhodne, že si v jezeře vypere prádlo. Její matka ale měla zlý sen a proto se o svou dceru bojí a nechce ji k jezeru pustit. Dcera nedbá matčina snu a jde opravdu prát. Jenže jakmile namočí první kus prádla, stáhne ji voda pod hladinu.

11 A od té chvíle žije s vodníkem a porodí mu dokonce i dítko. Po nějaké době se jí zasteskne po matce a chce ji jít navštívit. Vodník je zásadně proti ale po dlouhém přesvědčování a po mnoha podmínkách přece jen může jít. Když spatří matku, zapomene na všechna pravidla dokonce i na dítě a schová se před vodníkem u matky v chalupě. Když se od matky nevrací, dojde si vodník pro ni k její matce. Ta ji ovšem nechce vydat a vodníkovi neotevře.

12 Vodník zkouší všemožné výmluvy, jen aby se mu manželka vrátila. A když na poslední výzvu obě ženy odpoví, aby dítě přinesl do chalupy, rozhodne se vodník dítě přinést. Dítě skutečně přinese, ale hodí ho na práh s oddělenou hlavičkou od zbytku malého tělíčka.

13 VODNÍK- UKÁZKA ● Na topole nad jezerem ● seděl vodník pod večerem: ● "Sviť, měsíčku, sviť, ● ať mi šije niť. ● Šiju, šiju si botičky ● do sucha i do vodičky: ● sviť, měsíčku, sviť, ● ať mi šije niť.

14 POLEDNICE V baladě Polednice se vypráví o matce, jejíž dítě pořád křičelo. Matka dítěti vyhrožovala, že na něj pošle polednici. V poledne polednice opravdu přišla. Matka se lekla, vzala dítě na klín a přitiskla chlapce k sobě. Jakmile polednice po dítěti vztáhla ruku, matka omdlela. Když se otec vrátil, matku ještě vzkřísil, ale dítě bylo udušené.

15 POLEDNICE – UKÁZKA „Dej sem dítě!“ – „Kriste pane, odpusť hříchy hříšnici !“ Div, že smrt ji neovane, ejhle tuť – polednici!

16 ÚKOL ● Přečtěte si další balady z Kytice a interpretujte ● jejich obsah......

17

18

19

20 POUŽITÁ LITERATURA ● Balajka Bohuš : Přehledné dějiny literatury, Fortuna 1997 ● Soukal Josef a kol. : Literatura pro druhý ročník SOŠ, SPB 2001 ● www.google.cz www.google.cz ● http://images.google.cz/images?hl=cs&source=hp&q= KAREL+JAROM%C3%8DR+ERBEN&btnG=Hledat+o br%C3%A1zky&gbv=2&aq=f&oq=


Stáhnout ppt "OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu."

Podobné prezentace


Reklamy Google