Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025"— Transkript prezentace:

1 OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025

2 Franz Kafka byl pražský spisovatel židovského původu, jeden z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších spisovatelů 20. století.

3

4 Život - Narodil se na Starém Městě , kde i později žil, v rodině židovského velkoobchodníka s galanterií Hermanna Kafky a Julie Kafkové - Se svým otcem nevycházel dobře, což ovlivnilo nejen jeho dětství, ale i dílo – cítil se osamocený, bezmocný.

5 - vystudoval práva - pracoval v pojišťovně

6 - jeho přáteli byli Max Brod, Franz Werfel
- Kafka v závěti žádal, aby byla zničena veškerá jeho neuveřejněná díla, dopisy a deníky, ale jeho přítel Brod závěť nerespektoval a jeho dílo vydal.

7 - V červnu 1924 zemřel na tuberkulózu v sanatoriu v Rakousku
- Pohřben je v rodinné hrobce na Novém židovském hřbitově vpražských Strašnicích

8

9 Díla - Proces - Proměna - Amerika ( Nezvěstný ) - Zámek

10 Amerika- Nezvěstný

11 Charakter děl -Hrdinové jeho knih jsou anonymní, nemají minulost, nejsou zapojeni do rodiny. - Díla mají charakter děsivého snu, neuvěřitelné situace jsou prezentovány jako skutečnost, pesimismus, marná snaha zachránit člověka.

12 - Práce byly dlouho nepochopené.
- Až po 2. světové válce dosáhly světového ohlasu.

13 Proměna Hlavní postavu tvoří obchodní cestující Řehoř Samsa. Je to zodpovědný člověk, který se stará o své rodiče a sestru. Jednoho rána se s hrůzou probouzí a zjišťuje, že se proměnil za nespecifikovaný hmyz velikosti člověka.

14 Svým zjevem všechny odpuzuje a útočištěm se pro něho stává jeho vlastní pokoj. Patronem mu je jeho vlaství sestra. Poté, co vyleká svým zevnějškem i svou matku, je svým otcem surově zbit a postupně umírá.

15 Rodina ztrácí svého živitele a ne nucena ubytovat podnájemníky, avšak i oni jsou otřeseni vzhledem hmyzovým. Ten však ještě téže noci umírá.

16 Proměna - ukázka

17

18 Zámek Hlavním hrdinou je zeměměřič K., který přichází do vesnice ovládané ze záhadného zámku. Do zámku se hrdina snaží za každou cenu proniknout a odhalit jeho tajemství.

19 Zámek - ukázka http://ld.johanesville.net/kafka-02-zamek

20 Proces V den svých třicátých narozenin se bankovní prokurista Josef K. probudí ve svém bytě za přítomnosti dvou cizích mužů, kteří mu oznámí, že je zatčen. Nedozví se však, z čeho je obviněn.

21 Během vyšetřování na svobodě se Josef K
Během vyšetřování na svobodě se Josef K. snaží záhadu svého nesmyslného zatčení vysvětlit, ale když je opravdu pozván k procesu, ukáže se všechno jako mnohem závažnější a absurdnější, než si myslel.

22 Proces – ukázka

23 Úkol Interpretujte další díla F. Kafky

24 Použitá literatura Soukal Josef a kol. : Literatura pro 3.ročník SOŠ, SPN, Praha, 2002 Soukal Josef a kol. : Čítanka pro 3.ročník SOŠ, SPN, Praha, 2002 Balajka Bohuš : Přehledné dějiny literatury, Fortuna, Praha 1997

25 Internetové stránky


Stáhnout ppt "OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025"

Podobné prezentace


Reklamy Google