Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru Tesař Ročník:III. ročník Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:listopad 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Estetické vzdělávání významně přispívá ke kultivaci člověka, vychovává žáky ke kultivovanému jazykovému projevu a podílí se na rozvoji jejich duchovního života. Záměrem této sady výukových materiálů s názvem: Český jazyk a literatura je utvářet kladný vztah k materiálním a duchovním hodnotám, prohloubit a kultivovat jazykový projev žáků. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě reflektují tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Český jazyk a literatura na SOU Uherský Brod. Tato prezentace se věnuje osobnosti Ladislava Fukse.

3 Česká próza po roce 1945 Ladislav Fuks

4 24. září 1923 Praha – 19. srpna 1994 tamtéž) Byl český prozaik, autor psychologické prózy. Pochází z rodiny policejního úředníka (chladný a dominantní člověk). Po maturitě na gymnáziu (1942) byl totálně nasazen na správě statků v Hodoníně. Největší životní krizí prošel v době dospívání, na počátku druhé světové války, kdy si poprvé uvědomil svou homosexualitu. Trpěl silným pocitem ohrožení. 1945–49 studoval filozofii, psychologii, dějiny umění a pedagogiku na FF UK v Praze.

5 Ladislav Fuks Pracoval v papírenském průmyslu v Bělé pod Bezdězem a v Praze. 1955–59 byl odborným pracovníkem Státní památkové správy v Praze a do 1963 Národní galerie. Později se věnoval pouze literatuře. Nežidovský spisovatel, který věnovat tomuto tématu značnou část svého díla. Pro jeho tvorbu měly význam delší pobyty ve Vídni v 70. letech.

6 Časopisecky debutoval: v Květnu (1959). Publikoval ve Věstníku Židovské obce náboženské, Hostu do domu, Literárních novinách, Literárních listech, Tvorbě, Literárním měsíčníku, Kmeni aj.

7 Klíčová témata Fuksovy tvorby strach, úzkost, vědomí blížící se katastrofy, zločin, téma smutného dětství a snahy o vzdor proti otci, totalitní bezpráví, vyčleněnost ústřední postavy z běhu „normální společnosti“.

8 Dílo První Fuksovy knihy vznikaly v souvislosti s vlnou židovské literatury 60. let: román Pan Theodor Mundstock - židovský úředníček marně hledá možnost spásy v bizarním nácviku situací, které by mu umožnily přežít transport a koncentrační tábor. soubory povídek Mí černovlasí bratři soubory povídek Smrt morčete román Variace pro temnou strunu próza Spalovač mrtvol

9 Kontrolní otázky Byl Ladislav Fuchs židovského původu? Proč během druhé světové války trpěl silným pocitem ohrožení? Která klíčová témata ve svých dílech zobrazil? Která díla byla zfilmována?

10 Seznam zdrojů LEHÁR, Jan. Česká literatura od počátků k dnešku. 2., dopl. vyd. [i.e. 3. vyd.]. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008, 1082 s. Česká historie. ISBN 978-80-7106-963-8. www.ucl.cas.cz/cs/slovnik-ceske-literatury


Stáhnout ppt "Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a."

Podobné prezentace


Reklamy Google