Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Václav Kaplický Tematická oblast: Česky jazyk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Václav Kaplický Tematická oblast: Česky jazyk."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Václav Kaplický Tematická oblast: Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru Tesař Ročník:III. ročník Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:prosinec 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Estetické vzdělávání významně přispívá ke kultivaci člověka, vychovává žáky ke kultivovanému jazykovému projevu a podílí se na rozvoji jejich duchovního života. Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Český jazyk a literatura je utvářet kladný vztah k materiálním a duchovním hodnotám, prohloubit a kultivovat jazykový projev žáků. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě reflektují tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Český jazyk a literatura na SOU Uherský Brod. Tato prezentace se věnuje osobnosti Václava Kaplického.

3 Česká próza po roce 1945 Václav Kaplický * 28. 8. 1895, Starý Tábor (dnes Sezimovo Ústí) † 4. 10. 1982, Praha

4 Tábor, nám. Mikuláše z Husi, dům č. p. 40 s deskou Václava Kaplického

5 Václav Kaplický Jeho otec, zemědělec, brzy těžce onemocněl a rodinu živila matka vyšíváním a příležitostnými pracemi. 1915 byl odveden na haličskou frontu, v srpnu 1916 byl zajat. Po pobytu v zajateckém táboře v ukrajinském Berdičevu se stal legionářem. 1918 byl jako delegát zakázaného vojenského sjezdu zatčen, uvězněn (mj. na mysu Gornostaj u Vladivostoku) a v prosinci 1919 poslán jako vězeň do ČSR.

6 Václav Kaplický Pracoval v Praze v sekretariátě socialistického Svazu čs. legionářů a jako úředník na ministerstvu národní obrany. Žil jako spisovatel z povolání. Podle jeho románu Kladivo na čarodějnice natočil Otakar Vávra stejnojmenný film (1969).

7 Václav Kaplický V letech 1922–1950 pracoval v několika nakladatelstvích, např. Čin, Pokrok, Družstevní práce, Melantrich, nejprve jako úředník a později jako odpovědný redaktor. Od roku 1950 se věnoval pouze literatuře. Snažil se o prohloubení lidové četby kritickým pohledem zejména na sociální problémy, ale později se věnoval výhradně historické próze a těžištěm jeho tvorby se stala doba husitská, doba čarodějnických procesů a bezpráví, a také různá povstání, vzpoury a lidový odpor.

8 Historické romány Kraj kalicha – z husitského prostředí Hvězda na východě – román přibližuje první léta republiky. Železná koruna (2 díly) – o utrpení lidu v českých zemích po třicetileté válce. Kladivo na čarodějnice (1963) – podkladem je skutečná událost z konce 17. století – čarodějnický proces s více než sto osobami z okolí Velkých Losin řízený inkvizitorem Bobligem z Edelstatu. Hlavní postavou je osvícený šumperský děkan Josef Lautner, který se ovšem také stane jednou z nevinných obětí.

9 Kontrolní otázky Zúčastnil se Václav Kaplický aktivně I. světové války? Která období se stala těžištěm jeho historické prózy? Podkladem které knihy je čarodějnický proces s více než sto osobami z okolí Velkých Losin?

10 Seznam obrázků http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:D%C5%AFm_s_deskou_V%C3%A1clav a_Kaplick%C3%A9ho.jpg

11 Seznam zdrojů LEHÁR, Jan. Česká literatura od počátků k dnešku. 2., dopl. vyd. [i.e. 3. vyd.]. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008, 1082 s. Česká historie. ISBN 978-80-7106- 963-8. www.ucl.cas.cz/cs/slovnik-ceske-literatury Václav Kaplický. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 8. 3. 2013 [cit. 2013-12-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Kaplick%C3% BD


Stáhnout ppt "Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Václav Kaplický Tematická oblast: Česky jazyk."

Podobné prezentace


Reklamy Google