Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.4. Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9.ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.4. Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9.ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.4. Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku. Seznamuje je s osobností Petra Bezruče a jeho významem, uvádí ukázky děl.

2 Petr Bezruč „Co v duších prostých lidí lká při Olze, Odře, Ostravici, (všichni byli lepší než já!) jsem zkusil chybným veršem říci.“ (Slezské písně)

3 Petr Bezruč (1867- 1958) vlastním jménem Vladimír Vašek český básník Petr Bezruč - „Básník jediné knihy“

4 Život syn slezského gymnaziálního profesora – vlastence studoval filologii v Praze, ale školu nedokončil – stal se úředníkem na poště (v Brně a v Místku) za 1. světové války zatčen za domnělé autorství protirakouské básně žil samotářským životem zemřel v Olomouci v 90 letech Socha v Karlově Studánce Divadlo Petra Bezruče v Ostravě

5 Slezské písně jediná básnická sbírka Petra Bezruče obsahuje 81 básní – zasazeny do 2 pol. 19. století do oblasti Těšínska, Ostravska a Opavy ( v té době Slezsko pod polským a rakousko- uherským vlivem, ve školách vyučováno polsky nebo německy) Bezruč se stylizuje do role „barda“ slezského lidu = lidový umělec, který tvoří nebo interpretuje básně obsahuje sociální balady i intimní lyriku

6 Témata Slezských písní sociální a národnostní útisk slezského lidu popolšťování a poněmčování marný boj slabého se silným soupeřem úpadek jazyka a kultury zoufalství atd. Sociální balada - místo nadpřirozených jevů se jako zlo objevuje nespravedlnost společenského zřízení … Všichni vy na Slezské, všichni vy, dím, hlubokých páni vy dolů: přijde den, z dolů jde plamen a dým, přijde den, zúčtujem spolu! (Ostrava, Slezské písně) … Všichni vy na Slezské, všichni vy, dím, hlubokých páni vy dolů: přijde den, z dolů jde plamen a dým, přijde den, zúčtujem spolu! (Ostrava, Slezské písně)

7 Maryčka Magdonova (zkráceno) Maryčko, mrzne a není co jísti… Na horách, na horách plno je dřeva… Burmistr Hochfelder viděl tě sbírat, má mlčet, Maryčko Magdonova? V mrazivé chýši, tam ptáčata zbyla, kdo se jich ujme a kdo jim dá chleba? Nedbá pán bídných. Co znělo ti v srdci po cestě, Maryčko Magdonova? Jeden skok nalevo, po všem je, po všem. Černé tvé vlasy se na skále chytly, bílé tvé ruce se zbarvily krví, sbohem buď, Maryčko Magdonova! Na Starých Hamrech na hřbitově při zdi bez křížů, bez kvítí krčí se hroby. Tam leží bez víry samovrazi. Tam leží Maryčka Magdonova. Šel starý Magdon z Ostravy domů, v bartovské harendě večer se stavil, s rozbitou lebkou do příkopy pad. Plakala Maryčka Magdonova. Vůz plný uhlí se v koleji zvrátil. Pod vozem zhasla Magdonova vdova. Na Starých Hamrech pět vzlykalo sirot, nejstarší Maryčka Magdonova. Kdo se jich ujme a kdo jim dá chleba? Budeš jim otcem a budeš jim matkou? Myslíš, kdo doly má, má srdce taky tak jak ty, Maryčko Magdonova? Bez konce jsou lesy markýze Gera. Otcové když v jeho robili dolech, smí si vzít sirotek do klínu drva, co pravíš, Maryčko Magdonova?

8 1982 – 1983 – Jaromír Nohavica vytvořil pásmo zhudebněné poezie Petra Bezruče Maryčka & spol. – zhudebnil osm Bezručových básní (Červený květ, Maryčka Magdonova, Kantor Halfar aj.) http://www.youtube.com/watch?v=9pWlVIYYRSE

9 Použité zdroje BIBLIOFIL. Wikipedia.cz [online]. 19.11.2008 [cit. 3.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bezruc_2.jpg VIKI2007. Wikipedia.cz [online]. 22.8.2008 [cit. 3.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Petr_betruc.JPG SVETER. Wikipedia.cz [online]. 31.8.2009 [cit. 3.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Divadlo_Petra_Bezruce_Ostrava_200 9.JPG KIRK. Wikipedia.cz [online]. 9.3.2010 [cit. 3.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jaromir_Nohavica_in_Brno_March_9t h_2010.jpg www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.4. Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9.ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google