Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/"— Transkript prezentace:

1 Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024
Český jazyk – 4. ročník

2 Základní informace Škola: ZŠ Chlumec nad Cidlinou
Autor: Mgr. Jana Čepková Předmět: Český jazyk Anotace: Shoda přísudku s podmětem Materiál je zpracován v rámci projektu Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/

3 Metodický pokyn Žáci si připomenou pravidla pro pravopis v koncovkách sloves v přísudku v minulém čase V doplňovacím cvičení uplatní zopakovaná pravidla v praktických příkladech Materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí a tablety Očekávání a cíle: Zopakováním a doplňováním pravopisných jevů si žáci procvičí a upevní pravidla pro psaní i, y v koncovkách sloves v přísudku pro ně atraktivní formou, která je pro děti příjemným zpestřením hodiny. Dle didaktické přípravy

4 Podmět rodu středního Je - li podmět v množném čísle rodu středního, sloveso v přísudku má v koncovce - a. Koťata si hrála. Auta jela.

5 Podmět rodu ženského Je-li podmět v množném čísle rodu ženského, sloveso v přísudku má v koncovce - y. Maminky se smály Růže voněly.

6 Podmět rodu mužského životného
Je-li podmět v množném čísle rodu mužského životného, sloveso v přísudku má v koncovce - i. Ptáci zpívali Fotbalisté vyhráli.

7 Podmět rodu mužského neživotného
Je-li podmět v množném čísle rodu mužského neživotného, sloveso v přísudku má v koncovce - y. Vlaky se rozjely Hrnečky se rozbily.

8 Nevyjádřený podmět Je-li podmět nevyjádřený a neznáme ho z předešlé věty, sloveso v přísudku má v koncovce – i. Šli jsme domů Měli hlad.

9 Doplňte koncovky u sloves
Stroje rachotil-, vázy se rozbil-, psi štěkal-, světla se rozsvítil-, noci se krátil-, motýli poletoval-, drahokamy se blýskal-, včely bzučel-, kreslil- jste si, kola brzdil-, sněhuláci roztál-, slepice kdákal-, koně řehtal-, plakal- jsme, vejce se vařil-, zajíci běžel-, obrazy visel-, ovce se pásl-, hříbata pobíhal-, draci ulétl-, přátelé pomáhal-, mýdla voněl-, skříně se otevřel-, zuby bolel-, holubi vzlétl-, větve se prohýbal-, města zhasl-, herci se ukláněl-.

10 Kontrola Stroje rachotily, vázy se rozbily, psi štěkali, světla se rozsvítila, noci se krátily, motýli poletovali, drahokamy se blýskaly, včely bzučely, kreslili jste si, kola brzdila, sněhuláci roztáli, slepice kdákaly, koně řehtali, plakali jsme, vejce se vařila, zajíci běželi, obrazy visely, ovce se pásly, hříbata pobíhala, draci ulétli, přátelé pomáhali, mýdla voněla, skříně se otevřely, zuby bolely, holubi vzlétli, větve se prohýbaly, města zhasla, herci se ukláněli.

11 Zdroje -využití funkcí PowerPointu -obrázky čerpány z otevřené galerie Microsoft Office:


Stáhnout ppt "Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google