Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_16

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_16"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_16 TÉMA: VYNÁLEZY ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy s vynálezem balonu. Seznamuje s jeho přispěním k vylepšení života, pro dopravu a pro vědu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Balon Balon, také balón, odborně aerostat.
Je zařízení lehčí než vzduch, které se na principu Archimédova zákona pohybuje vzduchem. Skládá se z vlastního balónu a koše posádky. Nejčastějším typem balónu v současnosti je horkovzdušný balon, plněný zahřátým vzduchem, u řiditelných balónů pak vzducholodě plněné netečným plynem heliem.

4 Historie Za počátek balonového létání je považován 4. červen 1783, kdy vzlétl balon bratrů Montgolfiérů za Ludvíka XVI. Prvními pasažéry byly ovce, kachna a kohout. V tentýž rok se vznesl i první plynem plněný balon profesora Charlese. Plynové balony pak byly využívány v civilní a hlavně vojenské sféře. Byly plněny vodíkem nebo svítiplynem a nakonec bezpečným heliem.

5 Výzkum a rekordy V září 1901 dosáhli němečtí vzduchoplavci Berson a Suerig výšky m, což zůstalo rekordem až do roku 1931, kdy Švýcar Auguste Piccard ve speciálně vyrobeném balónu o objemu m³ dosáhl výšky m.

6 První horkovzdušný balón v Československu
První horkovzdušný balón v Československu byl vyroben brněnským Aviatik Klubem a veřejnosti byl představen v roce 1983. Klasický let balonem v Aviatik klubu stojí 2800 Kč

7 V kultuře Balóny se objevily i v řadě uměleckých děl.
Často vystupují například v románech Julese Vernea (Pět neděl v balóně, Tajuplný ostrov).

8 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, ISBN GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, ISBN CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_16"

Podobné prezentace


Reklamy Google