Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_01

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_01"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_01 TÉMA: SLAVNÍ MATEMATIKOVÉ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy, studenty středních škol a jejich učitele se životopisnými údaji o matematikovi. Informuje o jeho přínosu pro matematiku, připomíná poučky, které souvisí s jeho zkoumáním a odkazuje na školskou matematiku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Niels Henrik Abel Byl norský matematik, který významně ovlivnil funkcionální analýzu. V roce 2002 po něm byla pojmenována Abelova cena.

4 Život V roce 1815 začal Abel studovat katedrální školu v Oslu. V roce 1818 upozornil na svůj talent brilantním řešením problémů, které předložil matematik Bernt Holmboe. Ten si všiml jeho velkého nadání a od té doby ho začal vyučovat. V roce 1821 nastoupil na univerzitu v Oslu, kterou o rok později dokončil. V polovině roku 1823 odjel do Kodaně, kde potkal Ferdinanda Degena a jiné významné matematiky, což výrazně pomohlo v rozvoji jeho práce.

5 Matematická práce Po návratu z Dánska vydal svou první významnější práci - Rozprava o rovnicích, v které je dokázána nemožnost obecného řešení rovnic pátého stupně. Přispěl k upřesnění teorie konvergence řad, obšírně zpracoval základy teorie eliptických funkcí.

6 Abelova cena Abelova cena je ocenění udělované každoročně norským králem vynikajícím matematikům. Cena byla zavedena v roce 2002 při příležitosti dvoustého narození Nielse Henrika Abela. O nositeli ceny každoročně rozhoduje komise pěti matematiků na norské akademii věd. Nositel ceny obdrží odměnu ve výši 6 milionů norských korun (téměř 19 milionů českých korun). logo Abelovy ceny

7 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Historie matematiky I: Seminář pro vyučující. 1. vyd. Jevíčko: ČVUT Brno, 1991. BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Historie matematiky II.: Seminář pro vyučující. 1. vyd. Praha: Prometheus, ISBN ISBN BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků I. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků II. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN X. BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků III. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků IV. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků V. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_01"

Podobné prezentace


Reklamy Google