Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy s vynálezem žárovky. Seznamuje s jejím přispěním k vylepšení života a pro vědu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 ž árovka Žárovka je jednoduché zařízení k přeměně elektrické energie na světlo. Funguje na principu zahřívání tenkého, obvykle wolframového vodiče elektrickým proudem, který jím protéká. Při vysoké teplotě vlákno žárovky září především v infračervené oblasti, zčásti i ve viditelném světle. U přežhavených žárovek najdeme ve spektru i ultrafialové záření.

4 Vyu ž ití a charakteristika Obyčejná žárovka se dosud často používá v domácnostech a je také základem většiny přenosných svítidel. Využívá se i v automobilových světlometech nebo v domácnostech, když má být světlo soustředěno do jednoho místa. Mezi hlavní výhody žárovky jako světelného zdroje patří možnost přímého napájení z elektrické sítě A mezi nevýhody patří především nízká účinnost a měrný výkon 10 – 15 lm/W.

5 Historie Technologicky výrobu žárovky zvládl Thomas Alva Edison v roce 1879. první žárovka byla rozsvícena 21. října 1879 a svítila 40 hodin. Na trh byly uvedeny žárovky v provedení s bambusovým vláknem a standardní šroubovací paticí E27 v roce 1881. první Edisonova žárovka ←

6 Thomas Alva Edison *11. února 1847 stát Ohio – 18. října 1931 New Jersey Celosvětově jeden z nejproduktivnějších a nejvýznamnějších vynálezců. Na jeho jméno je vedeno více než 1000 patentů. Mezi nejznámější Edisonovy vynálezy patří fonograf a žárovka. ← Fonograf

7 Konstrukce Původní Edisonovy žárovky měly uhlíkové vlákno, dnes se obvykle využívá wolfram. Aby vlákno neshořelo, je umístěno v baňce z obyčejného skla, ze které je vyčerpán vzduch. U standardních žárovek do 15 W je obvykle baňka vakuovaná, u silnějších žárovek je plněná směsí dusíku a argonu.

8 Pou ž ití Žárovky stárnou podle doby svícení, jejich životnost se počítá v tisících hodin a je téměř nezávislá na počtu cyklů rozsvícení a zhasnutí. Jakožto teplotní světelný zdroj dávají stálé spojité světelné spektrum. Proto jsou žárovky vhodné do domácností, kuchyní, dílenských provozů a všude tam, kde je potřeba zachovat věrnost barev.

9 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office. Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, 2010. ISBN 9788073912116. GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, 2010. ISBN 978-80-252-1518-0. CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY."

Podobné prezentace


Reklamy Google