Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_09 TÉMA: VYNÁLEZY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_09 TÉMA: VYNÁLEZY."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_09 TÉMA: VYNÁLEZY ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy s vynálezem letadla. Seznamuje s jeho přispěním k vylepšení života a pro vědu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Letadlo Letadlo je létající dopravní prostředek, který jako první na světě sestrojili v roce 1903 Američané, bratři Wilbur a Orvill Wrightové.

4 Vývoj Významný krok učinil benediktinský mnich Eilmer počátkem 11. století, který letěl 200 metrů kluzákem. Další zmínku o létání lze nalézt u Leonarda da Vinciho, jehož návrhy předběhly ostatní konstruktéry asi o 400 let. Pro aeronautiku byl zlomovým rok 1738, kdy švýcarský matematik Daniel Bernoulli objevil princip vztlaku. V podstatě jde o to, že plyny a kapaliny pohybující se rychle vytváří menší tlak než ty pomalejší. Tento objev dal vzniknout tvaru křídla v takové podobě, v níž ho známe dodnes. Nad profilem vzniká podtlak, pod profilem pak přetlak. Na obrázku je také znázorněna orientace tlakových polí. Výslednicí těchto dvou tlakových polí je pak jedna síla, která se nazývá vztlak.

5 Brat ř i Wrightové První letadlo spatřilo světlo světa v 90. letech 19. století, kdy bratři Wrightové zkonstruovali křídlo umožňující plně kontrolovaný let. Už zbývalo jen dosáhnout potřebného vztlaku k vzlétnutí. Bratři Wrightové to vyřešili lehkým motorem. První let uskutečnili bratři Wrightové s takovýmto strojem pojmenovaným Flyer I 17. prosince 1903 v Severní Karolíně. Let trval 12 sekund za nichž stroj uletěl 36 metrů. Wright Flyer, první letadlo na světě

6 D ě lení letadel Motorové Letoun Vrtulník Bezmotorové Rogalo Padák Kluzák Bezmotorové Balón Motorové Vzducholoď Podle způsobu vzniku vztlaku Těžší než vzduch Lehčí než vzduch Podle účelu Civilní letadla Osobní Nákladní Sportovní Vojenská letadla Pozorovací letadlo Stíhací letadlo Bombardovací letadlo Speciální letadla Spojovací letadlo Sanitní letadlo Výsadkové letadlo

7 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office. Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, 2010. ISBN 9788073912116. GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, 2010. ISBN 978-80-252-1518-0. CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_09 TÉMA: VYNÁLEZY."

Podobné prezentace


Reklamy Google