Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mineralogický systém III. Sulfidy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mineralogický systém III. Sulfidy"— Transkript prezentace:

1 Mineralogický systém III. Sulfidy
Galenit, chalkopyrit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

2 Galenit Složení: sulfid olovnatý, PbS Hustota: 7,5 (nápadně těžký!)
Použití: hlavní ruda olova Využití olova: elektrické akumulátory (autobaterie), ochrana proti rentgenovému a radioaktivnímu záření, střelivo, olovnaté sklo (skleněné lustry), vitrážová okna Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Galenit [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Galenit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Využití olova – olovnaté sklo na lustry, autobaterie, střelivo
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Chalkopyrit Složení: sulfid železa a mědi, CuFeS2
Použití: ruda mědi, občas i jako drahý kámen. Využití mědi: pro svoji odolnost proti korozi a vynikající elektrickou a tepelnou vodivost se měď používá např. na výrobu střešní krytiny, okapů, trubek pro rozvody plynu a vody; elektrických vodičů, elektronických součástek (např. integrovaných obvodů); chladičů (např. v počítačích), kotlů či kuchyňského nádobí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Chalkopyrit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Chalkopyrit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 Kontrolní otázky Kterého kovu je galenit je hlavní rudou?
Správná odpověď: Olova Měď se vyznačuje vynikající vodivostí tepla a ...? Správná odpověď: elektřiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Galenit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Chalkopyrit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Měď - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Mineralogický systém III. Sulfidy"

Podobné prezentace


Reklamy Google