Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Nekovy – grafit, diamant, síra Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 3, (III/2, sada A) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 9. ročník Klíčová slova: Mineralogický systém, nerosty, prvky, nekovy, grafit, tuha, diamant, síra. Anotace: Žáci se seznámí s nejdůležitějšími vlastnostmi, nalezišti a příklady využití grafitu, diamantu a síry. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9. Ověřil: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

2 Mineralogický systém I. Prvky
B) Nekovy: Grafit, diamant, síra Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Grafit (tuha) Složení: uhlík (C) Tvrdost = 1
Vlastnosti: vodič elektřiny, teplota tání 3 000 °C Vznik: přeměnou usazených hornin ze zbytků organických látek Výskyt v ČR: Český Krumlov, Netolice Použití: žáruvzdorné tavné nádoby, tuha do tužek, součásti elektromotorů (tzv. uhlíky), elektrody suchých článků a pro elektrolytickou výrobu hliníku, moderátor v atomových reaktorech, mazivo (grafitová vazelína) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Grafit (tuha) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 [cit. 2011-09-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Využití grafitu – výroba tužek (Tradiční české tužky vyráběné společností Koh-i-noor Hadrtmuth). [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Diamant Složení: uhlík, C
Barva: bezbarvý, žlutý, hnědý, zelený, modrý, černý Tvrdost = 10 Vlastnosti: nejtvrdší známá látka Výskyt: Jihoafrická republika, Rusko, Brazílie Použití: šperkařství, broušení a obrábění materiálů Poznámka: V ČR se našly pouze dva diamanty v oblasti Třebenic v Českém středohoří. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Diamant – vlevo surový diamant, vpravo brilianty
[cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Diamant – různé tvary vybroušených diamantů
[cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 [cit. 2011-09-06]. Dostupný pod licencí Public Domain na www:
Britská imperiální koruna s briliantem Koh-i-noor. Na koruně je diamantů, 273 perel, 17 safírů, 11 smaragdů a 5 rubínů. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Síra Složení: síra, S Vznik: srážením ze sirných par v blízkosti sopek, činností bakterií Použití: chemický průmysl (kyselina sírová a další sloučeniny síry), vulkanizace kaučuku, pyrotechnika, střelný prach, fungicidy, síření sklepů i sudů pro uchovávání vína či piva Poznámka: při spalování se oxiduje na štiplavý SO2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 Síra [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 Kontrolní otázky Jakou teplotu tání má grafit?
Správná odpověď: 3 000°C Jakou tvrdost má diamant? Správná odpověď: 10 Jaká je nejdůležitější sloučenina síry a jedna z nejvýznamnějších chemických surovin? Správná odpověď: kyselina sírová (H2SO4) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Diamant - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Britská imperiální koruna - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Grafit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Síra - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
[cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google