Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Uhličitany - Kalcit, ocelek, magnezit Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 13, (III/2, sada A) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 9. ročník Klíčová slova: Mineralogický systém, nerosty, uhličitany, kalcit, ocelek, siderit, magnezit. Anotace: Žáci se seznámí s nejdůležitějšími vlastnostmi a příklady využití kalcitu, ocelku a magnezitu. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9. Ověřil: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Mineralogický systém V. Uhličitany
Kalcit, ocelek, magnezit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Uhličitany Uhličitany (karbonáty) jsou soli kyseliny uhličité (H2CO3).
Reagují s kyselinami, při reakci se uvolňuje oxid uhličitý (CO2). Nejdůležitější je kalcit, který má velké rozšíření a vyskytuje se také jako hornina (vápenec, mramor). Nerosty: kalcit, ocelek, magnezit, dolomit, malachit, azurit, aragonit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Kalcit Hlavní složka hornin vápence a mramoru.
Složení: uhličitan vápenatý, CaCO3. Tvrdost: 3 Vznik: ze schránek mořských živočichů, vysrážením z vod (sladké i mořské) a z hydrotermálních roztoků. Výskyt: ve vápencích (Český a Moravský kras, Prachovice), v dutinách čedičů (České středohoří). Použití: průmysl stavebních hmot (vápno, cement), dekorační kámen, sochařství. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Kalcit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Kalcit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Kalcit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Ocelek (siderit) Složení: uhličitan železnatý, FeCO3
Použití: důležitá železná ruda, výjimečně jako drahý kámen. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 Ocelek (siderit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Ocelek (siderit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 Magnezit Složení: uhličitan hořečnatý, MgCO3
Použití: výroba žáruvzdorných cihel (odolává teplotám až 1800 °C), přidává se do průmyslových hnojiv jako složka dodávající rostlinám potřebný hořčík. Zajímavost: Zásaditý uhličitan hořečnatý se používá ve sportu. Například gymnastika, vzpírání, atletika a horolezectví jsou sporty, kde si jemným práškem uhličitanu hořečnatého („magnézium, maglajz“) pokrývají sportovci ruce pro lepší uchopení některých nářadí. Funguje jako dobrý pohlcovač vlhkosti. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 Magnezit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Magnezit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 Využití zásaditého uhličitanu hořečnatého, neboli „magnézia“, při horolezectví
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

15 Kontrolní otázky Používá se na výrobu žáruvzdorných cihel a přidává se do průmyslových hnojiv jako složka dodávající rostlinám potřebný hořčík. Jedná se o nerost: Správná odpověď: Magnezit Hlavní složkou hornin vápence a mramoru je nerost: Správná odpověď: Kalcit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

16 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Kalcit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Siderit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Magnezit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

17 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google