Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohyb objektu po křivce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohyb objektu po křivce"— Transkript prezentace:

1 Pohyb objektu po křivce
Filmová animace Pohyb objektu po křivce Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0208

2 Synfig studio – pohyb po křivce
Řada animačních technik potřebuje jen a pouze vhodně rozhýbat statický objekt. Mějme vrchol kopce a „auto“ - potřebujeme, aby auto projelo „po horizontu“.

3 Volba transformace Aby mohlo auto projet po horizontu, musíme mu přidělit pohyb, který má vykonávat, křivku, po které se má pohybovat, a také způsob, jakým se má na křivku vázat. Transformaci vytvoříme jednoduše jako vrstvu úprav (známe z minula), použijeme rotaci (aby se auto mohlo i naklánět) a seskupíme s vrstvou auta (přesuneme).

4 Přiřazení křivky Teď je postup trochu složitější – vybereme vrstvu auta, s CTRL vrstvu rotace a vrstvu křivky. Vybereme zelený bod pozice, s CTRL modrý bod rotace a pravým tlačítkem myši klepneme na hranu křivky (čárkovanou) a zvolíme Link To Bline.

5 Úprava rotace a pozice 1 Jak je vidět na ukázce, podle směru vytvořené křivky se nám může stát, že objekt přilne ke křivce jinak, než bychom si přáli. To ale snadno vyřeší rotace objektu (použijeme modrý bod transformace).

6 A pohybujeme se... Samotná animace je pak už otázkou aplikace předchozích postupů. Přepneme se do režimu animace a buď formou animace objektu nebo klíčových snímků určíme tažením zeleného bodu (pozice) auta po křivce jeho umístění v daném čase a podle potřeby upravíme rotaci. Proč ale podle potřeby a ne v každém bodě? Protože přiřazený objekt si drží pozici vůči křivce a otáčí se tedy podle aktuálního směru řídící křivky.

7 Úkol Vytvořte animaci podle zadání – animujte automobil jedoucí přes kopec.

8 Zdroje Vlastní snímky, screenshoty Synfig Studio Synfig Studio – freewarový software pro tvorbu animací


Stáhnout ppt "Pohyb objektu po křivce"

Podobné prezentace


Reklamy Google