Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvorba panorámat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvorba panorámat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová."— Transkript prezentace:

1 Tvorba panorámat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová

2 Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, 568 02 Svitavy IČO62033026 Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Označení vzdělávacího materiálu 1.IT - K_INOVACE_1.IT.20 Tematická oblast Název vzdělávacího materiáluTvorba panorámat Druh učebního materiáluVýukový materiál Anotace Výuka tématu grafika, úprava fotografií, Zoner Photo Studio, panoráma Klíčová slova grafika, úprava fotografií, Zoner Photo Studio, panoráma, ořez, efekty, mapování tonality Ročník2. Typická věková skupina16–18 let Speciální vzdělávací potřebyŽádné AutorDitta Kukaňová Zhotovenoříjen 2013 Celková velikost6,6 MB

3 TVORBA PANORÁMAT Zoner Photo Studio

4 Při vytváření panorámat je nutné mít dílčí snímky v odpovídající kvalitě a se správným nastavením – ty máme, takže se tím nyní zabývat nebudeme. Zaměříme se čistě na skládání fotografií. TIP PŘED FOTOGRAFOVÁNÍM PANORÁMAT: Pořiďte si zdrojové obrázky orientované na výšku

5 CO BUDEME POTŘEBOVAT? Panoráma, Ořez (C), Křivky (Shift + C), Vylepšit expozici (Ctrl + 3), Mapování tonality, Upravit barvy (Ctrl + 1)

6 ZAČÍNÁME VE SPRÁVCI VÝBĚREM SNÍMKŮ

7 VÝBĚR OBRÁZKŮ PRO PANORÁMA

8 SEŘAZENÍ OBRÁZKŮ Před samotným spojením snímků musí dojít k jejich seřazení. Ručně nebo automaticky zde můžete jednotlivé fotografie přeskládat.

9 URČENÍ OHNISKOVÉ VZDÁLENOSTI A SPOJENÍ Následně musí dojít k určení (anebo automatické detekci) nastaveného ohniska. Jestliže jste neodstranili metadata, ZPS načte dané ohniskové vzdálenosti ze vstupních fotografií automaticky, jinak můžete vložit ručně

10 V dalším kroku již vidíte (skoro) hotové panoráma. Červené obdélníky značí spoje mezi jednotlivými snímky. Zde můžete – a rozhodně byste také měli – zkontrolovat, zda nedošlo ke vzniku nežádoucích artefaktů (dvojité hrany, duchové atd.). Využijte přitom lupy k přiblížení jednotlivých spojů.

11 KONTROLA SPOLEČNÝCH BODŮ

12 FINÁLNÍ ZÁSAHY DO PANORÁMATU V posledním kroku spojování fotografií na vás čeká ještě možnost oříznutí panorámatu. Jestliže si budete chtít ponechat ořez až na zpracování v Editoru ZPS, zrušte označení ořezu dole u příslušného čtverečku Oříznout. V opačném případě jej nechte zatržené.

13 Otevřít nebo uložit – to záleží na vašich potřebách. V našem případě volíme první možnost, protože s vytvořeným panorámatem chceme dále pracovat, zesvětlit stíny a přidat barvám sytost.

14 ÚPRAVY PANORÁMATU V EDITORU K ZESVĚTLENÍ VE STINNÝCH PARTIÍCH SNÍMKU MŮŽETE VYUŽÍT RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ZPS – OD KŘIVEK, VYLEPŠENÍ EXPOZICE PO NÁSTROJE NA PRAVÉM PANELU RYCHLÝCH ÚPRAV. V TOMTO PŘÍPADĚ POUŽIJEME NÁSTROJ PRO MAPOVÁNÍ TONALITY Z MENU EFEKTY. MŮŽEME ZDE TOTIŽ PRACOVAT JAK SE ZESVĚTLENÍM STINNÝCH PARTIÍ, TAK I S PŘIDÁNÍM SYTOSTI.

15 JASOVÁ METODA MAPOVÁNÍ TONALITY S NASTAVENÍM VÝRAZNĚJŠÍHO ZESVĚTLENÍ STÍNŮ A PŘIDÁNÍ SYTOSTI.

16 DOLOMITY, TOFANA DI ROZES, © DITTA KUKAŇOVÁ, 2013 VÝSLEDEK

17

18 POUŽITÉ FOTOGRAFIE Archiv autorky


Stáhnout ppt "Tvorba panorámat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová."

Podobné prezentace


Reklamy Google