Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy"— Transkript prezentace:

1 Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Autor: Hana Brýdlová

2 Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638, Svitavy IČO Operační program OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.ZE.01…45 Tematická oblast Znázornění Země na mapách Název vzdělávacího materiálu Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy Druh učebního materiálu  EVM - prezentace Anotace Výuková prezentace, seznámení s tématem, procvičení s atlasem a glóbusem Klíčová slova  souřadnicová síť, zeměpisná délka, zeměpisná šířka, poledníky, rovnoběžky Ročník  prima Typická věková skupina  11 – 12 let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Hana Brýdlová Zhotoveno Duben 2014 Celková velikost Velikost souboru kB Anotace

3 Souřadnicová síť Používá se k určování polohy na glóbu a na mapách
Tvoří ji poledníky a rovnoběžky, určují zeměpisnou délku a zeměpisnou šířku

4 Poledníky Myšlené čáry, které spojují severní a jižní pól
Jsou polokružice Jsou stejně dlouhé Jsou označeny stupni Hlavní poledník má 0° - nazývá se nultý Od hlavního poledníku se počítá 180° na východ a 180° na západ Označují zeměpisnou délku – východní (v.d.) a západní (z.d.)

5

6 Rovnoběžky Myšlené čáry, ukazují směr od západu k východu
Jsou kružnice Směrem k pólům se zkracují, nejsou stejně dlouhé Jsou označeny stupni Základní rovnoběžkou je rovník – rozděluje Zemi na severní a jižní polokouli - 0° Od rovníku se počítá 90° na sever a 90° na jih Označují zeměpisnou šířku – severní (s.š.) a jižní (j.š.)

7

8 Práce s glóbusem Prohlédni si glóbus – proč na něm nejsou vyznačeny rovnoběžky 90°? Na 90° stupni severně od rovníku leží ………… . Rovnoběžka 0° se nazývá …………… . Hlavní poledník se podle označení 0° nazývá ………….. . Délka všech poledníků je (stejná x různá). Vyhledejte na glóbusu Českou republiku a doplňte: ČR prochází …………. poledník a ……………….rovnoběžka.

9 Určování zeměpisné polohy
Polohu každého místa na Zemi určujeme pomocí zeměpisné sítě. pro přesné určování se používají stupně a minuty 1 zeměpisný stupeň je rozdělen na 60 minut 1° = 60´

10 Každým místem na zeměkouli probíhá jedna rovnoběžka a jeden poledník
Každým místem na zeměkouli probíhá jedna rovnoběžka a jeden poledník. Můžeme tak u každého místa zjistit jeho zeměpisnou šířku a délku - určit jeho zeměpisné souřadnice.

11 Určete polohy bodů A B C D

12 30°severní šířky, 20°východní délky B
Řešení A 30°severní šířky, 20°východní délky B 20°jižní šířky, 10°východní délky C 10°jižní šířky, 30°západní délky D 40°severní šířky, 40°západní délky Jižní š.

13 Práce s atlasem, procvičení
Turista navštívil 2 velká města. Do svého deníku si zapsal následující údaje: 50°s.š., 20° v.d. 60°s.š., 30° v.d. Určete, ve kterém světadílu města leží. Na mapě příslušného světadílu (Atlas světa – str. 50) vyhledejte, která města turista navštívil.

14 2. Na mapě světa vyhledejte místa s těmito zeměpisnými souřadnicemi
2. Na mapě světa vyhledejte místa s těmito zeměpisnými souřadnicemi. Napište název světadílu nebo oceánu, ve kterém místo leží: 20°s.š., 10° v.d. 40°s.š., 90° z.d. 0°š., 60° z.d. 20°j.š., 130° v.d. 90°j.š., 0° v.d.

15 Správné řešení Turista navštívil 2 velká města. Do svého deníku si zapsal následující údaje: 50°s.š., 20° v.d. - Krakow 60°s.š., 30° v.d. - Sankt-Petěrburg (Petrohrad) Určete, ve kterém světadílu města leží. Na mapě příslušného světadílu vyhledejte, která města turista navštívil.

16 2. Na mapě světa vyhledejte místa s těmito zeměpisnými souřadnicemi
2. Na mapě světa vyhledejte místa s těmito zeměpisnými souřadnicemi. Napište název světadílu nebo oceánu, ve kterém místo leží: 20°s.š., 10° v.d. - Afrika 40°s.š., 90° z.d. – Severní Amerika 0°š., 60° z.d. – Jižní Amerika 20°j.š., 130° v.d. - Austrálie 90°j.š., 0° v.d. - Jižní pól

17 HERINK, Josef a Stanislav TLACH
HERINK, Josef a Stanislav TLACH. Základy zeměpisných znalostí: sbírka úloh k sestavování testů, k procvičování a ověřování učiva zeměpisu podle Standardů základního vzdělávání pro ročník. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1999, 70 s. ISBN HOLOVSKÁ, Helena a Radek PAVLŮ. Vesmír ; Mapa: zeměpis pro 6. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií. Vyd. 1. Všeň: Alter, 1998, 55 s. ISBN Zeměpisná síť: Poledníky a rovnoběžky [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy"

Podobné prezentace


Reklamy Google