Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia."— Transkript prezentace:

1 Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia Binární relace Nem104 Září 2013 Číslo klíčové aktivity:III/2 Anotace: Příklady na procvičení binárních relací

2 Př. 1Jsou dány množiny A={Praha, Brno, Brandýz/n.L.,Mělník} a B={Labe,Vltava,Ostravice}. Vytvořte relaci, ve které platí: „město x leží na řece y“. Určete obory pravdivosti.

3 Př. 2Jsou dány množiny A={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}. Vypište výčtem prvků následující relace a určete obory pravdivosti.

4 Př. 3Určete prvky a obory pravdivosti následující relace „ druhé číslo ve dvojici je druhou mocninou čísla prvního“ „ druhé číslo ve dvojici je menší než pět“

5 Př. 4 Do grafu v kartézské soustavě souřadnic zakreslete následující relaci a určete její pravdivostní obory:

6 Př. 5 Do grafu v kartézské soustavě souřadnic zakreslete následující relaci a určete její pravdivostní obory:

7 Př. 6 Do grafu v kartézské soustavě souřadnic zakreslete následující relaci a určete její pravdivostní obory:

8 Př. 7 Do grafu v kartézské soustavě souřadnic zakreslete následující relaci a určete její pravdivostní obory:

9 Př. 8 Do grafu v kartézské soustavě souřadnic zakreslete následující relaci a určete její pravdivostní obory:

10 Př. 9 Do grafu v kartézské soustavě souřadnic zakreslete následující relaci a určete její pravdivostní obory:

11 Př. 10 Do grafu v kartézské soustavě souřadnic zakreslete následující relaci a určete její pravdivostní obory:

12 Př. 11Řešte graficky soustavu nerovnic Výsledkem je relace,kde: V zápisech využíváme předpisy funkcí, ale předcházející relace nejsou funkce. S relacemi jste se již v hodinách matematiky pracovali, ale nepojmenovávali jste je tak. Např:

13 Př. 12 Do grafu v kartézské soustavě souřadnic zakreslete následující relaci a určete její pravdivostní obory:

14 Dr. Šedivý Jaroslav a kol. Matematika pro 1 ročník gymnázia - 2. 1. vydání. SPN, n. p., 1978. 284 stran. ISBN 14-310-78 RnDr. Kubát Josef – Relace. Ofocený dokument poskytnut autorem pro výuku účastníkům 18. ročníku matematického Semináře o výuce matematiky pro středoškolské profesory a učitelé základních škol. 3. 2. 2012, Ostravská univerzita Grafy vytvořené v programu geogebra Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech základních i středních škol. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia."

Podobné prezentace


Reklamy Google