Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost"— Transkript prezentace:

1 VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
: Přednáška P6: Praktické cvičení FF MU, jaro 2011 Mgr. Josef Schwarz

2 Úvodní poznámky Praktické cvičení tentokrát proběhlo jako série dotazů, které na první pohled vypadaly jednoduše, jejichž řešení si však vyžádalo složitější postupy, zahrnující různé typy rešeršních strategií. Hodina v počítačové učebně G02 měla tento průběh: Úvodní analýza uživatelského dotazu Aprílový dotaz Tři uživatelské dotazy prozatím pouze zadání, aby si jejich řešení mohli vyzkoušet i kombinovaní studenti a studenti nepřítomní

3 Úvodní analýza uživatelského dotazu
Dotaz uživatele (přednášejícího) zněl: Co je to „mlň“? ZIPové (začínající informační specialisté = studenti) měli svými dotazy upřesnit, o co uživateli jde; padaly dotazy na: kontext (obor), ve kterém se slovo objevilo časové zařazení textů, ve kterých se slovo vyskytlo typ dokumentů, ve kterých by bylo možno hledat význam slova a další dílčí dotazy, které ZIPům umožnily zahájit vyhledávání, jež bylo už pouze doplňkovým krokem, nicméně v jeho rámci se postupně podařilo dospět k tomu, že výraz pochází z textů 19. století a jeho význam je nejvhodnější hledat v dobovém jazykovém slovníku, tj. Slovníku česko-německém Josefa Jungmanna (elektronicky na ). Novější jazykové slovníky shrnující českou slovní zásobu (popis viz ): Kott, F. Š.: Česko-německý slovník zvláště grammaticko-fraseologický (nástupce Jungmanna; není dostupný elektronicky jako prohledávatelný zdroj) Příruční slovník jazyka českého – elektronicky na Slovník spisovného jazyka českého (po registraci dostupný zde: zde identifikace výrazů dodatek: většina podstatných slovenských jazykových slovníků zde:

4 Aprílový dotaz Uživatel zadal dotaz: Divadlo Járy Cimrmana připravuje novou hru, údajně nazvanou Májový deštík. Zjistěte o ní něco více ZIPové, ať se snažili, seč mohli, nic nenacházeli – žádná taková hra se nepřipravuje Nešlo jen o aprílový žertík, ale o obecné poučení: pokud při pátrání po řešení dotazu nic nenacházíte ani po veškerém úsilí, někde je zřejmě chyba – a může se stát, že právě v zadání

5 Uživatelský dotaz 1 Kdy byl publikován druhý svazek prvního vydání pohádek Boženy Němcové?

6 Uživatelský dotaz 2 Jaké jsou signatury knihy Matyáš Lerch: Z počtu v integrálního v Knihovně Národního muzea, Knihovně Akademie věd a Moravské zeské knihovně?

7 Uživatelský dotaz 3 V Javornickém výběžku leží vrch, který se dříve nazýval Sandberg. kde přesně leží a jak se jmenuje dnes?


Stáhnout ppt "VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google