Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podnebné pásy – tropický pás

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podnebné pásy – tropický pás"— Transkript prezentace:

1 Podnebné pásy – tropický pás

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné pásy – tropický pás. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_09_Podnebné pásy – tropický pás. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Tropický deštný les, savany, pouště, palmy, kaktusy, gorily, zebry, velbloudi. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s živočichy a rostlinami, které se nacházejí v tropickém pásu a s klimatickými podmínkami v tomto pásu.

4 Dělení podnebných pásů
Tropický pás Subtropický pás Mírný pás Polární pás

5 Schéma podnebných pásů
Obrázek číslo 1

6 Tropický pás Je nejteplejší oblastí na Zemi.
Rozkládá se po obou stranách rovníku. Den i noc jsou na rovníku po celý rok stejně dlouhé. V tropickém pásu jsou tři hlavní typy krajiny – -tropické deštné lesy - savany - pouště

7 Tropické deštné lesy Vysoké teploty a velké množství srážek.
Živočichové – gorily, krokodýli, jaguáři, tukani, mnoho druhů hmyzu a jiných živočichů. Rostliny – palmy, kaučukovníky, kakaovníky, kávovníky, orchideje, vanilky a liány.

8 Tropický deštný les Obrázek číslo 2

9 Gorila

10 Kaučukovník Obrázek číslo 4

11 Savany Pravidelně se zde střídají období sucha a období dešťů.
Živočichové – zebry, sloni, antilopy, žirafy, lvi, gepardi. Rostliny- vysoké traviny, křoviny a ojediněle i stromy.

12 Savany Obrázek číslo 5

13 Lev Obrázek číslo 6

14 Pouště Vysoké teploty a nedostatek srážek, jsou zde velké teplotní rozdíly mezi dnem (až kolem 50 °C) a nocí ( až k bodu mrazu). Živočichové – velbloud, fenek, plazi, pavouci, štíři a různí druhy hmyzu. Rostliny – kaktusy, pouštní rostliny s hlubokými kořeny, cibulky, hlízy a někdy i lodyhy jsou zásobárnami vody.

15 Pouště Obrázek číslo 7

16 Kaktusy v poušti

17 Fenek – pouštní liška

18 Opakovací otázky 1. Charakterizuj tropický podnebný pás.
2. Jaké tři hlavní krajiny najdeme v tropickém podnebném pásu? 3. Napiš 3 příklady živočichů žijících v tropickém deštném lese. 4. Napiš 3 příklady rostlin, které můžeme najít v tropickém deštném lese. 5. Napiš 3 příklady živočichů žijících savanách. 6. Napiš 3 příklady živočichů žijících v pouštích.

19 Zdroje KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

20 Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. proste-referaty.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 MAKEMAKE AT DE.WIKIPEDIA. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 RAUL654. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. prirodni-matrace.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.5 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.6 NEUVEDEN, Neuveden. wildafrica.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.7 NEUVEDEN, Neuveden. NEUVEDEN, Neuveden. wildafrica.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

21 Zdroje k obrázkům Obr.č.8 NEUVEDEN, Neuveden. hroch.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.9 ENHANCED BY MADMAX32. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Podnebné pásy – tropický pás"

Podobné prezentace


Reklamy Google