Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Rozmanitosti přírody Autor: Mgr. Hana Mičkalová Anotace: Přírodověda – Život v poušti, živočichové a rostliny pouště, polární poušť.

2 Jsou to neúrodné oblasti s velkým nedostatkem vody. Je zde nepředstavitelné sucho. Přes den je na pouštích velké teplo až 40°C a v noci naopak velice chladno až 0°C. Povrch tvoří většinou písek nebo kamení. Občas dochází v tzv. písečným bouřím, které vytváří písečné duny.

3

4 Žijí zde živočichové, kteří jsou schopni odolávat vysokým teplotám a šetrně nakládat s vodou. Většina pouštních živočichů vylézá v noci. Životu v poušti se přizpůsobili velbloudi, kteří mají ve svých hrbech zásoby tuku a vydrží bez vody a potravy i několik dní. Velmi nebezpečnými živočichy pouště jsou chřestýši, jejichž jed je pro člověka smrtelný. Žije zde velké množství štírů, škorpionů a ještěrek. Také sup a fenek. Žije zde velké množství štírů, škorpionů a ještěrek. Také sup a fenek.

5 Je velice málo druhů rostlin, které jsou schopny odolávat takovým teplotám a nedostatku vody. Najdeme zde většinou pouze kaktusy. Pouze poblíž zdrojů vody rostou palmy a jiné rostliny. Víš, jak se nazývá takové místo v poušti? Pouze poblíž zdrojů vody rostou palmy a jiné rostliny. Víš, jak se nazývá takové místo v poušti?

6  poušť Sahara v Africe – největší na světě  Arabská poušť v Asii  poušť Gobi v Asii  Patagonská poušť v Americe  Velká písečná poušť v Austrálii aj.

7 Pouště nemusí být pouze v horkých oblastech – kolem obratníků, ale také tzv. studené – polární pouště v Grónsku nebo na Antarktidě.

8  Citace: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google