Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Romantismus.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Romantismus."— Transkript prezentace:

1 Romantismus

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Romantismus NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_09_Romantismus ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Romantismus, biedermeier, hrdinské eposy, Ludwig van Beethoven. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí se znaky romantismu a jaký byl život v biedermeieru.

4 Romantismus První polovina 19. století = období romantismu a měšťanského životního stylu zvaného biedermeier.

5 Charakteristika romantismu
Kladl důraz na cit, víru a nespoutanou obrazotvornost. Romantičtí umělci hledali vzory ve středověkých mýtech, legendách a hrdinských eposech, ale i v přírodě. Romantičtí spisovatelé tvořili hrdinské eposy. Mezi nejznámější eposy patří: epos O keltském bojovníkovi Ossianovi a O králi Artušovi nebo O Nibelunzích.

6 Architektura V architektuře převládl vkus anglických aristokratických sídel a lesoparky + napodobeniny gotických staveb. V Čechách byl v duchu romantismu přestavěn zámek Hluboká, na Moravě zámek Lednice.

7 Zámek Hluboká Obrázek číslo 1

8 Zámek Lednice Obrázek číslo 2

9 Hudba Vrcholná díla v této době tvořili Ludwig van Beethoven – geniální německý hudební skladatel. Opera Fidelio. Fryderyk Chopin – polský hudební skladatel. Všechny jeho skladby jsou určeny pro klavír.

10 Ludwig van Beethoven Obrázek číslo 3

11 Fryderyk Chopin Obrázek číslo 4

12 Biedermeier Měšťanstvo v první polovině 19. století nacházelo smysl života v klidném rodinném zázemí v blízkosti nezkažené přírody a v práci pro vlast. V bohatších měšťanských salonech se provozovala hudba a předčítala literární díla. O nedělích a svátcích byly pořádány výlety do přírody – tento měšťanský životní styl, který se naplno rozvinul po roce 1820, nazýváme biedermeier (bídermajer).

13 Biedermeier Obrázek číslo 5

14 Jak se ženy oblékaly v romantismu
Obrázek číslo 6

15 Opakovací otázky 1. Co je to romantismus?
2. Jaké zámky byly přestavěny v duchu romantismu? 3. Kteří 2 hudební skladatelé působili v době romantismu? 4. Čím se vyznačoval biedermeier?

16 Zdroje Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, , ISBN – 7235 – 053 – 6 – text.

17 Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. otazkomat.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. rekreace.jannemec.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. pianovka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 VLASTNÍ DÍLO COPIED BY NIHIL NOVI. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.5 NEUVEDEN, Neuveden. vsetin.zsrokytnice.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.6 NEUVEDEN, Neuveden. annalisa.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Romantismus."

Podobné prezentace


Reklamy Google