Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pražské červnové povstání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pražské červnové povstání"— Transkript prezentace:

1 Pražské červnové povstání

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pražské červnové povstání NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_18_ Pražské červnové povstání ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Slovanský kongres, česko – německé soužití, generál Windischgrätz, rok 1848. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s pražským červnovým povstáním a jeho důsledky pro tehdejší společnost.

4 Česko – německé soužití
Česko – německé soužití v Čechách se zkomplikovalo, když byl do Prahy na začátku června 1848 svolán slovanský kongres, kterého se zúčastnili především Slované z habsburské monarchie.

5 Slovanský sjezd V průběhu slovanského sjezdu došlo dne 12. června 1848 k bojům mezi vojskem a radikálně smýšlejícími Pražany, především studenty. V Praze vyrostly barikády. Nejtěžší boje probíhaly 12. až 14. června 1848 v Celetné ulici, v okolí Karolina a Kolovratovy ulice. Tyto pražské svatodušní bouře byly vojáky zemského velitele generála Alfreda Windischgrätze během pětidenních bojů tvrdě potlačeny. Vyžádaly si několik desítek mrtvých a mnoho zničených domů.

6 Pamětní list Slovanského sjezdu v Praze 1848
Obrázek číslo 1

7 Slovanský sjezd Obrázek číslo 2

8 Generál Windischgrätz
Obrázek číslo 3

9 Útok císařských vojáků generála Windischgrätze proti povstalcům
Obrázek číslo 4

10 Důsledky povstání V Praze byl generálem Windischgrätzem vyhlášen stav obležení. Slovanský kongres byl rozpuštěn a nedošlo ani ke svolání českého sněmu. V německém tisku byly pražské události vydávány za slovanské spiknutí. Od této doby vzrostlo zvláště v Čechách česko – německé napětí. Proti revoluční síly v čele s generálem Windischrätzem strávily první vítězství nad revolucí.

11 Opakovací otázky 1. Co víte o pražském slovanském kongresu?
2. Jaký generál stál v čele vojska během pražského červnového povstání? 3. Jaké byly důsledky pražského červnového povstání?

12 Zdroj k textu Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, , ISBN – 7235 – 053 – 6 – text.

13 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN. radio.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 NEUVEDEN. valentinska.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 NEUVEDEN. simonak.eu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN. simonak.eu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Pražské červnové povstání"

Podobné prezentace


Reklamy Google