Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyseliny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyseliny."— Transkript prezentace:

1 Kyseliny

2 Kyseliny def., společné vlastnosti
jsou to látky, které ve vodě odštěpují vodíkový kation H+ vlastnosti: - často patří mezi nebezpečné žíraviny první pomoc: omytí velkým množstvím vody - při rozpouštění ve vodě se většinou uvolňuje velké teplo rozdělení: bezkyslíkaté HX Př.: HCl, HF, H2S kyslíkaté HXO Př.: HNO3, H2SO4, H2CO3

3 Zástupci kyselin kyselina sírová H2SO4 (96-98%) vitriol
V: bezbarvá olejovitá kapalina, má větší hustotu než voda, způsobuje uhelnatění organických látek U: výroba hnojiv (superfosfát), plastů, výbušnin, léčiv, umělých vláken, barevných pigmentů (Precheza-titanová běloba, železitá hněď a červeň), je to náplň autobaterie ! Při ředění lijeme kyselinu do vody a ne naopak!

4 kyselina chlorovodíková HCl (35-38%) k
kyselina chlorovodíková HCl (35-38%) k. solná V: bezbarvá kapalina (technická: žlutá), je těkavá, uchovává se ve skle či PE U: výroba plastů, barviv, k čištění plechů před letováním, v koželužském, textilním nebo potravinářském průmyslu Je součást žaludečních šťáv.

5 kyselina dusičná HNO3 (65 – 68%) V: bezbarvá (nažloutlá) kapalina uchovává se v tmavých nádobách, je nestálá a rozkládá se účinkem světla na jedovatý NO2, reaguje s mědí (ušlechtilý kov) U: výroba hnojiv (dusičnany), léčiv, plastů, barviv a výbušnin kyselina fosforečná H3PO4 v nealko nápojích, hnojiva, zpracování ropy, léčiva kyselina uhličitá H2CO3 velký význam mají uhličitany (tzn. soli)


Stáhnout ppt "Kyseliny."

Podobné prezentace


Reklamy Google