Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_62 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr.Sylva Ludvíková Název: Giacomo Puccini Anotace: Život a dílo italského hudebního skladatele Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Giacomo Puccini Italský hudební skladatel, představitel verismu, hudební obdoby naturalismu v literatuře.

3 Narodil se v malém severoitalském městečku Lucca nedaleko Pisy jako potomek uznávané hudebnické dynastie. Už jeho prapradědeček byl skladatelem náboženské hudby a ředitelem kůru katedrály sv. Martina v Lucce a Pucciniové dědili čestné přízvisko „hudebník republiky Lucca“. Od 10 let vydělával jako varhaník v městských kostelech a zároveň se vzdělával v hudební škole. Tady napsal své první skladby a zamiloval se do Verdiho oper.

4 V letech 1880-83 absolvoval milánskou konzervatoř
V letech absolvoval milánskou konzervatoř. Na radu učitelů se rozhodl věnovat výhradně tradičnímu italskému žánru opery a v pětadvaceti dokončil své první dílo, jednoaktovku Le Villi. Žil na pokraji bídy a uvažoval, že Itálii navždy opustí. Po čtyřech letech dokončil druhou operu Edgar – propadla. Začal pracovat na třetí opeře, jejíž předlohou se stal román Manon Lescaut.

5 Melodická hudba opery Manon Lescaut (1893) nadchla a Puccini se stal jedním z nejslavnějších italských skladatelů. I následující opera Bohéma (1896) sklidila nadšené ovace a během jediného roku se rozlétla téměř do celého světa. Puccini byl nejen podmanivý skladatel, ale i nápaditý dramatik se smyslem pro psychologii postav a efektní dojímavé scény. Nemenší triumf slavila v Itálii i ve světě opera Tosca (1900).

6 Námět na další operu nalezl Puccini při návštěvě Londýna, když v jednom z tamních divadel zhlédl americkou hru Gejša, tragický příběh mladičké Japonky, která se zamilovala do cizího námořníka. Z tohoto námětu vznikla Madame Butterfly – kritika nebyla příznivá. Puccini ji předělal – a nová verze se dočkala uznání a popularity. Na počátku 20. let Puccini překonal tvůrčí krizi a pustil se do velké opery Turandot – fantaskního příběhu ze staré Číny.

7 Operu však nedokončil, uprostřed práce zemřel na rakovinu hrdla
Operu však nedokončil, uprostřed práce zemřel na rakovinu hrdla. Dílo, u něhož chyběl jen poslední duet, dokončil skladatel Franco Alfano.

8 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

9 Úkoly pro žáky: 1) Jak si jako dítě přivydělával? 2) Který hudební žánr byl jeho doménou? 3) Které opery inspirovala témata z Číny? 4) Jaký ohlas sklidila opera Tosca? 5) V čem Puccini ještě vynikal?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google