Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Přechodníky ČÍSLO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Přechodníky ČÍSLO."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Přechodníky ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1262

2  Prezentace slouží k vysvětlení nového učiva.  Zaměřujeme se zde pouze na přechodník přítomný.  V závěru si žáci ověří za pomoci tabulek, zda danému učivu porozuměli.  Slouží jako zápis do sešitu.

3  Přechodníky jsou neurčité slovesné tvary.  Ve větě jsou doplňkem!  Jsou to tvary knižní a užívá se jich převážně v psaných projevech, navíc dnes jsou často pociťovány jako tvary zastaralé.  Nejčastěji se objevují v umělecké literatuře, u některých autorů i dnes.

4  Přechodníky vyjadřují děj, který doprovází a doplňuje základní děj vyjádřený přísudkovým slovesem.  Přechodníkem můžeme vyjádřit ale jeden z dějů jen tehdy, mají-li děje společný podmět.  Př.:  Chlapec jsa zaujat hrou, neslyšel matčin hlas.  Nelze tedy říci:  Dívaje se z okna, sestra ho kopla.

5  Přechodníky mají 3 tvary:  a) pro rod mužský č. j.  b) pro rod ženský a střední č. j.  c) společný tvar pro množné číslo všech rodů  - rozlišujeme 2 druhy přechodníků:  - přechodník přítomný  - přechodník minulý

6  (PŘÍTOMNÝ se nazývá proto, že se tvoří z kmene přítomného.)  (*Kmen = část slova, která zůstane po oddělení koncovky, např. horsk – ý, dělal - i).  Vyjadřuje děj probíhající současně s dějem přísudkového slovesa.  Tvoří se od sloves nedokonavých!!!  POSTUP:  1. Zjistit, zda je sloveso nedokonavé, nebo dokonavé.  2. Vytvořit 3. osobu čísla množného času přítomného (např. oni čtou, nebo oni poslouchají).  3. Zjistit číslo a rod podmětu věty.  4. Podle zjištěného čísla a rodu nahradit – ou, -í odpovídající příponou přechodníku, viz tabulka.

7 rod mužský č. jednotné rod ženský a střední č. jednotné rod mužský, ženský a střední č. množné -a nesa -ouc nesouc -ouce nesouce

8 rod mužský č. jednotné rod ženský a střední č. jednotné rod mužský, ženský a střední č. množné -e zpívaje -íc zpívajíc -íce zpívajíce

9  1. Díval se na televizi,.......................................... (jíst) u toho večeři.  2. Pepík,........................................... (chtít) mi pomoci, umazal se od bláta.  3. Pes…………………………………………… (obíhat) stavení, vytrvale štěkal.  4................................................. (mít) malé miminko, jsou stále doma.  5.......................................... (vidět) babičku s těžkou taškou, utíkala jsem jí pomoci.  6.................................................. (vědět), že má mnoho práce, neobtěžovala jsem ji.  7. Vlaštovka................................................. (létat) nad vodou, lapala hmyz.  8. Dítě ……………………………………… (tisknout) panenku v náručí, radostně se smálo.  9. Malý chlapec ……………………………….. (nést) domů nákup, vesele si pískal.

10  1. jeďe  2. chtěje  3. obíhaje  4. majíce  5. vidíc  6. vědíc  7. létajíc  8. tisknouc  9. nesa

11  Prezentace byla vytvořena za pomoci vlastních materiálů autorky dne 12. 12. 2012.  Obrázek: otevřená galerie Microsoft Office 12. 12. 2012.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Přechodníky ČÍSLO."

Podobné prezentace


Reklamy Google