Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:"— Transkript prezentace:

1 Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_274 Ročník: 5. Sada: Vlastivěda Druh: prezentace Autor: Mgr. Gregorová Vladana Název: Kampa a Karlův most Anotace: V prezentaci se žáci dozvídají o pražské čtvrti Kampa, o jejím založení, památkách, které zde najdeme a dalších zajímavostech. Dalším tématem prezentace je Karlův most, žáci si v bodech připomínají základní informace o této stavbě + pověsti, mystiky, zajímavosti. Články k podpoře čtenářské gramotnosti. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Kampa a Karlův most

3 Kampa součástí Malé Strany ostrov uprostřed města
vznikla vytvořením umělého vodního náhonu zvaného Čertovka dříve bažinaté území najdeme zde staré mlýny

4 Ostrov vznikl po požáru r
Ostrov vznikl po požáru r.1541, kdy na levém břehu Vltavy udělaly sutě a naplaveniny vyvýšené místo. Lidé poté na této vyvýšenině začali stavět. Nejprve se z ostrova dostávali přes žebříky, lávky, později vznikly schody.

5 Kampa : Lennonova zeď symbolický hrob Johna Lennona – symbol svobody
dnes na zdi vzkazy v různých jazycích

6 Karlův most stavitel Petr Parléř
2. nejstarší most v ČR (první místo Písek) před Karlovým mostem Juditin most – r.1342 stržen při tání ledovců spojuje Malou Stranu Staré Město 516m.dlouhý - 9,5m široký postupně 30 soch, sousoší a 16 oblouků

7 Karlův most mystika a zajímavosti
I za Karla IV. se dalo na magii, a tak byl dle výpočtu základní kámen postaven v přesnou dobu 1357 dne 9.7. v 5h. 31min. Pořádány rytířské turnaje. Vedla přes něj královská cesta. Studenou lázní zde procházeli nepoctiví pekaři. 1784 odolal první povodni. 1890 povodeň pobořila 2 pilíře a 3 oblouky.

8 O povodni v roce 1784 Toho roku byla v Čechách krutá zima. V okolí Prahy napadlo přes metr sněhu a více než metr tlustý led sevřel Vltavu. Koncem února však přišla náhlá obleva, která se stala pohromou. Led pukal, voda stoupala a 28.února stálo na Staroměstském náměstí 30cm. vody. Prudký proud unášel ledové kry, strhával skládky dříví, mlýnská kola i celé domy. Mezi tím jako zázrakem plula postel s matkou a dítětem, několik lidí v kočáře, tito nešťastníci byli zachraňováni z Karlova mostu po žebřících. Útěkem se dostávali i lidé z Kampy, která byla zcela odtrhnuta od Malé Strany. Na několika místech museli lidé přečkat noc v korunách stromů. Druhý den začala voda klesat, ale pilíře Karlova mostu byly tak kry porušené, že začaly padat. O život přišlo několik vojáků, 114 ulic a 785 domů bylo zaplaveno = 100letá voda.

9

10 Úkol: Zodpověz následující otázky.
Opakování učiva: Úkol: Zodpověz následující otázky. Který most stál na místě dnešního Karlova mostu? Jak vznikla Kampa? Kdy byl postaven Karlův most – rok? Kolik soch zdobí Karlův most?

11 Opakování učiva: ŘEŠENÍ
Juditin most vznikla vytvořením umělého vodního náhonu zvaného Čertovka 1357 30 soch

12 Použité odkazy: obrázky:


Stáhnout ppt "Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google