Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_NĚMECKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku a slouží k doplnění učiva o Evropě. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Určí polohu státu v Evropě a uvede některé zajímavosti. KLÍČOVÁ SLOVA: Berlín, Zugspitze, Rýn, Dunaj, Labe, Odra, Hamburg, Mnichov, Kolín nad Rýnem, Frankfurt nad Mohanem, Neuschwanstein DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

3 NĚMECKO

4 Německo (oficiální název Spolková republika Německo, zkratka SRN je středoevropský stát. Na severu sousedí s Dánskem, omývá jej Severní moře a Baltské moře, na východě sousedí s Polskem a Českem, na jihu s Rakouskem a Švýcarskem a na západě s Francií, Lucemburskem, Belgií a Nizozemskem. Území státu se nachází v mírném podnebném pásu. Německo má necelých 82 milionů obyvatel, což z něj činí nejlidnatější stát Evropské unie.

5 Hlavním městem je Berlín.

6 V roce 1939 rozpoutalo Německo 2
V roce 1939 rozpoutalo Německo 2. světovou válku, která trvala do roku 1945 a byla největší válkou historie. V roce 1949 bylo Německo rozděleno na dva státy, Německou demokratickou republiku a Německou spolkovou republiku a jeden zvláštní politický útvar Západní Berlín. K jejich sjednocení došlo v roce 1990. Německou měnou je euro, které v roce 2002 nahradilo německou marku.

7 Hlavními geomorfologickými celky Německa Severoněmecká nížina, Středoněmecká vysočina, alpské předhůří a velehorské pásmo Alp, kde leží nejvyšší hora – Zugspitze o výšce 2962 m n.m. Ve Schwarzwaldu je 1493 metrů vysoký Feldberg, následován 1456 metrů vysokým Großer Arber v Bavorském lese. Vrcholy vyšší než 1000 metrů mají i Krušné hory a pohoří Harz.

8 Území Německa odvodňují z největší části řeky Rýn, Dunaj, Labe, Odra, Wesera a Emže. Německé území je odvodňováno do Severního moře, Baltského moře a Černého moře. Přes německé území vede hlavní evropské rozvodí. Nejvýznamnější německou řekou je Rýn. Na jihu teče Dunaj, na východě Labe. Hranici Německa a Polska z větší části tvoří Odra.

9 Německo leží v mírném klimatickém pásmu
Německo leží v mírném klimatickém pásmu. Podnebí v Německu je ovlivňováno Golfským proudem, celoročně převažují příznivé teploty. V dnešní době je zalesněno 29,5 % území, čímž má Německo jednu z největších ploch lesa v Evropě. Největší podíl obdělané plochy slouží k pěstovaní obilí. Dále se pěstují brambory a řepka olejná. Z ovocných stromů se nejčastěji vyskytují jabloně. V údolí řek, jsou provozovány vinice.

10 Pět největších německých měst: Berlín Hamburk Mnichov Kolín nad Rýnem Frankfurt nad Mohanem,

11 Německo je surovinově relativně chudá země, hospodářství je převážně soustředěno v sektoru průmyslu a služeb. Zemědělsky se využívá více než polovina plochy státu. Německo je na světové špičce v automobilovém, elektrotechnickém, strojírenském a chemickém průmyslu.

12 Literatura Mezi nejvýznamnější německé autory patří básník Johann Wolfgang von Goethe a Friedrich Schiller, dále též bratři Grimmové; v 20. století např. Thomas Mann Hudba Německo mělo mnoho čelných hudebních skladatelů, počínaje barokem, klasikou, romantikou až po modernu. Výtvarné umění Nejvýznamnějším německým renesančním umělcem je Albrecht Dürer.

13 Německo má bohaté a mnohotvárné dějiny architektury
Německo má bohaté a mnohotvárné dějiny architektury. Na seznamu UNESCO je 30 německých příspěvků ke Světovému kulturnímu dědictví. Nejvyšší návštěvnost mají památky z období německé romantiky, zámky Neuschwanstein a město Heidelberg, památník Walhalla v Bavorsku, městská centra v Rüdesheim am Rhein a v Rothenburg ob der Tauber.

14 Doplň Německo hraničí s __________ státy.
Omývá ho __________________ moře. Hlavní město Německa je __________. Nejvyšší pohoří jsou _____________. Nejvýznamnější řeky jsou ________________________________. Známí spisovatelé pohádkáři jsou ______________________________. Neuschwanstein je ___________ zámek.

15 Řešení Německo hraničí s devíti státy.
Omývá ho Severní a Baltské moře. Hlavní město Německa je Berlín. Nejvyšší pohoří jsou Alpy. Nejvýznamnější řeky jsou Rýn, Dunaj, Labe. Známí spisovatelé pohádkáři jsou bratři Grimmové. Neuschwanstein je labutí zámek.

16 Použité zdroje: [cit ].


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google